Diabetes

laatst was ik bij de dierenarts (voor de kat overigens) en ik vroeg hem of het normaal was dat mijn cavia (nu 1,5 jr) zo ongeveer 200 ml water per dag drinkt.. hij vroeg me of mijn cavia droog voer krijgt (is zo) en toen zei hij opeens dat cavia's suikerziekte kunnen hebben! nu wist ik dit wel van degoes (familie van cavia voor zover k weet..) maar van cavia's had ik nog nooit gehoord. weet één van jullie hier mss iets meer van? (ze plast trouwens ook veel maar ja, wat erin gaat moet er ook weer uit lijkt me :wink: verder is ze heel gezond enzo, altijd vrolijk en eet verder goed.. keutels zijn ook normaal. verder krijgt ze zo'n 4x per week wat groente/fruit)

alvast bedankt!

xx
Symptonen van diabetis: Extreem veel drinken, extreem veel plassen. Een achterste die altijd nat is. Cavia krijgt infecties aan de blaas of urineleider. Snelle vorming van staar. Gewichtsverlies ondanks het caafje goed eet!

Vermagert je caafje niet en ziet zij/hij er gezond uit dan denk ik niet dat je caafje diabetis heeft hoor!
Ik heb caafjes zitten die nooit genoeg drinken hebben, ze hebben een flesje van 500ml en elke dag is deze leeg. Andere caafjes drinken dan met moeite 150ml per dag. Hangt gewoon van caaf tot caaf af.
Volgens mij ben je wel goed bezig, mijn caafjes krijgen ook droogvoeding, hooi en elke dag verse groente of fruit. Zolang ze een gezonde indruk maken, goed eten en niet vermageren zou ik me geen zorgen maken.
Misschien even iets over dierenartsen:

Ik zeg niet dat jouw dierenarts geen goede dierenarts is ofzo. Maar de meeste dierenartsen kennen niet zoveel af van knaagdieren. Ze zullen het in hun studies hoogst waarschijnlijk wel tegengekomen zijn maar ze richten zich liever tot honden/katten en eventueel nog paarden ofzo. Voor alle andere dieren die binnen komen zullen ze vanzelfsprekend hun best doen maar omdat ze hier te weinig van afweten (geschiedenis, voeding, gedrag,...) is het voor hen veel moeilijker om deze dieren te helpen.

Ook is het helaas zo dat veel mensen niet met knaagdieren naar de dierenarts gaan. Dit geeft tot gevolg dat de dierenarts zijn kennis hierover steeds minder en minder moet gaan gebruiken en na enkele jaren vervaagt het zo een beetje. Tegenover bij honden of katten, welke veel vaker over de vloer komen, kan de dierenarts wel een goede diagnose stellen.

Wat mij net nog even te binnen schoot. Ben je zeker dat jouw cavia al het water op drinkt? Sommige drinkflesjes die al enige tijd meegaan sluiten niet meer zo goed af. Als de cavia dus even gaat drinken kan het zijn dat dat bolletje dat in het ijzeren buisje zit niet meer goed af dicht. Met gevolg dat er druppeltjes water uit de drinkfles vallen en "verdwijnen" in de bodembedekking.
Inderdaad Bente, het klopt dat de meeste dierenartsen niet veel of zelfs niets van knaagdieren afweten! Gelukkig heb ik een dierenarts die er heel veel van afweet... Zij is gespecialiseerd in knaagdieren en heeft les in de universitair ziekenhuis dicht tegen onze deur.
Voor we haar gevonden hadden, heb ik 3 dierenartsen afgelopen en zij wisten er helemaal niks van, één van hen was wel zo vriendelijk om dingen op te zoeken, de andere 2 verzorgden ze alsof ze met een hond bezig waren!

Moeten we eigenlijk ook nog bij vermelden bij het probleem van Gast, buiten flesjes die lekken enzo dat caafjes nu ook niet dat flesje helemaal leeg drinken. Ze gebruiken het water ook om hun mondje te spoelen en laten dat er dan weer uitlopen...
nou, dun is ze gelukkig echt niet.. meer te dik zou ik zeggen ;)
voor zover ik weet lekt het flesje niet (anders zou de bodembedekking nat moeten zijn) maar dat van die mond spoelen zou best wel kunnen. telkens als ze wat eten in dr mond pakt gaat ze meteen drinken om het naar binnen te laten glijden. zouden cavia's geen speeksel hebben ofzo ;)
over dierenartsen: ben zelf eerstejaars student diergeneeskunde en wil me gaan specialiseren in knaagdieren dus over 6 jaar is er weer een knaagdier-dierenarts bij ;) :)

iig bedankt voor jullie snelle reactie!
[quote="gast"]ben zelf eerstejaars student diergeneeskunde en wil me gaan specialiseren in knaagdieren dus over 6 jaar is er weer een knaagdier-dierenarts bij[/quote]

Leuk om dit te horen. Heb jij soms ook een naam ofzo? een kleine voorstelling zou niet misstaan :wink:
[quote="gast"]nou, dun is ze gelukkig echt niet.. meer te dik zou ik zeggen ;)
voor zover ik weet lekt het flesje niet (anders zou de bodembedekking nat moeten zijn) maar dat van die mond spoelen zou best wel kunnen. telkens als ze wat eten in dr mond pakt gaat ze meteen drinken om het naar binnen te laten glijden. zouden cavia's geen speeksel hebben ofzo ;)
over dierenartsen: ben zelf eerstejaars student diergeneeskunde en wil me gaan specialiseren in knaagdieren dus over 6 jaar is er weer een knaagdier-dierenarts bij ;) :)

iig bedankt voor jullie snelle reactie![/quote]
Alvast succes met je opleiding!!
Sja, hoe heet hij/zij Bente, Gast waarschijlijk niet, maar wat maakt het uiteindelijk uit :)
een klein beetje meer informatie is altijd leuk. Dankzij de voorstelling kan ik me een beeld vormen van de persoon en dat is altijd leuker lijkt mij.
kijk maar bij voorstellen dan ej. gast is gast natuurlijk :P
Als je naar een dierenarts wil die met cavia's werkt, zul je naar een dierenarts gespecialiseerd in exotische dieren moeten gaan. Hij zal alle protocollen voor standaard onderzoek toepassen, terwijl "gewone" dierenartsen vaak doen wat ze het beste lijkt en standaard medicatie uitschrijven.

Wel leuk om te horen dat je cavia-dierenarts wilt worden. Dat kunnen me er niet genoeg zijn! ;)
Ik heb zelf een zeugje van bijna drie met suikerziekte, dit hebben ze geconstateerd op de faculteit in Utrecht toen ik daar was vanwege haar chronische blaas/gruis/ontsteking problemen.
Ook had zij wel symptomen van diabetes, vaak erg sloom, veel drinken en vooral de bekende acethonlucht die ze bij zich had.
De waarde mag max tussen de 10-12 zijn, bij onze Grumpy was het 22.6!!!!
Het spuiten met insuline is bij een caaf bijna niet te doen, omdat ze de hele dag door eten. Tevens geef het veel te veel stress.
Na veel onderzoek hebben wij het redelijk onder controle gekregen door:
-30 ml water per dag te geven
-Geen fruit
-Geen brokken
-Een handje groenten per dag
-Heel veel hooi
-Half vit C tabletje per dag

Bij de laatste controle was haar glucose hardstikke goed.
Voor verdere info over diabetes kan je eens kijken/mailen [url=http://www.knoevel.nl]met deze site[/url]
Ik ben weer eens even komen kijken op de site omdat het me deze week is opgevallen dat mijn cavia ineens veel begint te plassen. Bij de konijnen die we hebben is het altijd oppassen, dat ze niet gaan plassen als je met ze kroelt, maar bij mijn cavia was dit nooit het geval. Ze zit vaak bij m'n nek en dan doet ze het ook niet, maar als ik er dan even laat lopen wel. in de kooi valt het eigenlijk niet echt op, maar buiten de kooi wel. Echt veel drinken doet ze niet. Ik heb geen flesje, maar een bakje water wat ik een aantal keer per dag ververs. Dan is er niet echt veel uit. Ze eet goed (voer en een stukje wortel en radijsje per dag). Ze is ook heel levendig (word elke dag om 7 uur 's ochtends gewekt ;) ) en een echte kroeler! Ik weet natuurlijk niet of het diabetes is, maar dacht dat dit de beste plaats was om het weg te zetten. Het klinkt ook niet echt als hoe jullie diabetes beschrijven. Misschien is het een beetje raar, maar m'n cavia is echt nogal aan mij gehecht en ik dacht dat ze misschien zou kunnen voelen dat ik binnenkort op vakantie gaat :? ja ik weet niet, klinkt gek, maar ze mag m'n moeder absoluut niet (bij haar plast ze sowieso) waarschijnlijk omdat zij mijn cavia altijd spoot toen ze nog schurft had, en zij moet mijn cavia gaan verzorgen. Misschien weten jullie raad?
Het is wel vreemd dat je cavia plots meer moet plassen, maar dit zou ook met het weer kunnen te maken hebben. Mogelijk is dat je cavia meer drinkt vanwege de hogere temperaturen. Zelf heb ik hier (diabetes) geen ervaring mee, is het al lang dat je cavia meer plast dan anders?
een paar dagen, dus door het weer zou kunnen. toch vind ik het een beetje vreemd.
Hallo mede dierenvrienden,

Wij hebben vorige week en cavia gekocht in een erkende dierenspeciaalzaak, het is een beertje en hij is nu 4 maanden oud . Als we hem gingen aaien vond hij dit al meteen prettig en ook oppakken was vanaf de eerste dag al geen probleem voor ons Gerritje. Hij is al heel tam. Nu twijfelen wij eraan of hij niet ouder is ook omdat hij gisterenavond bij mij op schoot zat en ineens schattige geluidjes ging maken en daarna een zaadlozing kreeg !! Komt dit vaker voor bij de mannetjes ? We zijn blij met alle informatie over de beertjes .

     Groetjes Wilma ten W
Hij moet niet ouder zijn om een zaadlosing te krijgen, beertjes kunnen reeds vanaf 3 weken vruchtbaar zijn. Maar ik heb nog geen van men beren weten lozen terwijl ik met hen bezig was. Dat rillen en dan precies in slowmotion bewegen (veronderstel ik dat je met die schattige geluidjes bedoelt) is heel normaal voor een beer, is een beetje een verleidingstruk en doen ze héél vaak.

Of hij ouder is kan ik zo natuurlijk niet zeggen. Kan je misschien zeggen hoe groot hij is?
Hallo,

Ons Gerritje is vanaf zijn neusje 19 centimeter lang.

      Groetjes Wilma
Een volwassen cavia is 20 tot 30cm groot, beertjes zijn meestal net wat groter dan zeugjes, maar om op 4 maanden al 19cm te zijn vindt ik toch wat jong. Ik zou denken dat hij toch echt al minstens een half jaar oud is. Maar een verklaring voor de spontane zaadlozing kan ik je niet geven.