Cavia

mijn zoon heeft pas een cavia gekregen alleen hij wil zins die bij ons in huis is niet eten of drinken (nu ruim 2 dagen) moet hij nog wennen aan zijn nieuwe omgeving?? Ook hebben wij geen andere plek voor hemm als op de grond in de woonkamer waar wij dus veel zijn.Is het nodig de cavia hoger te zetten?
Heb je al eens geprobeerd om de cavia wat gras of hooi te laten eten? Normaal zijn dit toch 2 dingen die ze zouden moeten eten. Misschien kan het helpen om de cavia op een iets rustigere plaats dan in de woonkamer te zetten, de kans bestaat dat je cavia nog niet gewent is om altijd in de buurt van mensen te zijn.

Dat de cavia op de grond staat doet volgens mij niet zo veel, zolang hij maar niet in de trek of op een donkere plaats zit.
drinkt hij totaal niets op 2 dagen? zou al ongerust zijn dan ...
weet nu niets van cavia's maar snapt hij/zij wel hoe hij moet drinken van het flesje,...? Mijn konijn snapte zijn 1e fles ook niet en kon dus niet drinken, heb een ander model gekocht en die was binnen het half uur leeg omdat hij verschrikkelijke dorst had...
k heb eventjes wat van mijn informatieve site (die binnenkort online zal zijn) gehaald. Misschien heb je hier wat aan. [b]Voeding[/b]
Cavia’s eten de hele dag door. Er moet dus steeds voedsel en drinken klaar staan.
De voeding bestaat uit droogvoer, hooi, groenvoer. Wat belangrijk is bij de keuze van voer is het vitamine C gehalte. Zoals reeds eerder vermeld is de cavia niet in staat zelf vitamine c aan te maken. Hij moet deze dus kunnen opnemen vanuit zijn voeding.

Droogvoer: het beste zijn de gewone korrels, de gemengde varianten bevatten vaak veel vette zaden die niet zo geschikt zijn in het caviadieet. Wat nog een nadeel is van de gemengde voeders is dat de cavia kan gaan selecteren en zo belangrijke voedingsstoffen kan laten liggen.

Hooi: Dit is niet alleen een belangrijke vorm van voeding, maar kan eveneens gebruikt worden om op te liggen. Het hooi zorgt voor een natuurlijke slijtage van hun tanden.

Groenvoer: Extra groenten en fruit (rijk aan vitamine C) is een goede aanvulling op het normale dagelijkse voer. Let er wel op wat ze krijgen en de hoeveelheid. Je kan beter af en toe kleine stukjes geven dan een groot stuk. Paprika, peterselie, witloof, spruitjes zijn enkele voorbeelden van goed groenvoer. Maar een teveel aan kool (gasvorming) of natte groenten zoals sla, komkommer kunnen slecht zijn.
Deze natte groenten kunnen in de zomer wel als aanvulling gebruikt worden tijdens warme dagen.

Aandachtspunt: De groenten moeten steeds in RAUWE vorm gegeven worden, je cavia mag onder geen enkel ogenblik gekookte of op een andere manier bereide groenten krijgen.

Een tekort aan vitamine C veroorzaakt ziektes bij de cavia, vaak met het overlijden als gevolg. Je kan dus naast groenten ook de vitamine c in tablet of druppelvorm toedienen, maar bij een normale voeding is dit niet nodig tenzij het om een ziek of zwanger dier gaat.

Wat het drinken betreft is het gebruik van een drinkflesje handiger dan een bakje. Dit omdat cavia’s hun drinkwater snel vervuilen. Wanneer een je een drinkbakje gebruikt dat op de grond staat kan het gebeuren dat de cavia’s er gewoon doorlopen of er hun behoefte in laten vallen. Hierdoor zou je dus het water veel meer moeten verversen.

[i]Het feit dat je cavia dus al 2 dagen niet eet of drinkt is geen goed teken. Ik zou hem zeer goed observeren wat gedrag betreft. Een gezonde cavia is actief en vaak nieuwsgierig. Wanneer de cavia suffig is dan kan dit wijzen op ziekte.
Wat je kan proberen is om de cavia een andere voeding te geven dan die je nu voorzien hebt. Hier krijgen ze Cavia Crispy + C in combinatie met gewone konijnenkorrels (biks). Wat cavia's ook graag eten zijn paprika's, wortels, witloof, oud brood. Je kan altijd eens proberen daar een klein stukje van te geven. [/i]

Huisvesting
Een cavia kan in een kooi van minimaal 0.4m² vloeroppervlak worden gehouden. Deze moet op een tochtvrije, rustige plaats gezet worden. Om het dier voldoende lichaamsbeweging te geven hebben ze wel een grotere plaats nodig. Je kan ze dus vrij in huis laten lopen dan of in een buitenren.
Ondanks dat cavia’s groepsdieren zijn worden ze nog te vaak alleen gehouden. Beertjes kunnen prima in groep gehouden worden zolang er geen zeugje bij zit. Indien je voor zeugjes kiest is het aangewezen dat je er geen beertjes zijzet of slecht 1 per groep, dit om problemen te vermijden.
Cavia's vinden het prettig als ze binnen de kooi ook een schuilhokje hebben waarin ze kunnen wegkruipen. Cavia's ruiken niet sterk; 1 à 2 maal per week verschonen is meestal voldoende maar dit hangt mede af van het aantal cavia's per oppervlakte-eenheid en het bodemmateriaal. Houtsnippers voldoen goed

[i]Je zegt dat de cavia in de woonkamer staat, dit is eigenlijk geen goede plaats voor een cavia. Toch allesinds niet de eerste dagen. De cavia heeft de eerste dagen vooral nood aan rust om aan de nieuwe omgeving te wennen.
Je kan proberen om het diertje ergens anders te plaatsen waar hij rustiger staat, een slaapkamer, bijkeuken, ... Een cavia heeft ook nood aan een schuilplaatsje, wanneer een dier gestresseerd is zal het ook niet eten dit kan dus ook een oorzaak zijn. Waar je ook rekening mee moet houden is als groepsdier zijnde word de cavia niet graag alleen gehouden, zeker niet als deze altijd in groep geleefd heeft.[/i]

Zo ik hoop dat je er iets aan hebt.