De degoe – Een klasse apart

[size=24px]De degoe – Een klasse apart –[/size]
[i]De nadelen op een rijtje[/i]

De degoe is een knaagdier in opmars. Steeds vaker worden deze diertjes uit het Andesgebergte in Chili in dierenwinkels of op internet aangeboden. Veel mensen vallen voor deze kleine knager. Maar aan het houden en verzorgen van degoes zitten een aantal ogen en haken. Fouten worden dan ook snel gemaakt.

Hoewel de degoe vaak vergeleken wordt met een grote gerbil of een chinchilla is zijn karakter heel anders. Hoewel degoes van nature uit dagdieren zijn, zijn onze huiskamer degoes zowel dag als nachtdieren geworden. Veel degoes worden op slaapkamers van kinderen gehouden, erg leuk misschien maar degoes zijn behoorlijke slopers en kunnen de nachtrust om die reden behoorlijk verstoren. Degoes zijn nieuwsgierig en brutaal! Degoes blijven niet lang bang voor nieuwe situaties. De brutaalste zal al snel de boel komen onderzoeken en verkennen.

Het grootste probleem waar beginnende degoe eigenaren mee te maken krijgen, is dat degoes niet altijd zo tam worden! Hierin verkijken veel mensen zich dan ook. Hoewel de degoe een klein diertje is, heeft hij een groots karakter. Vaak wordt er aan mij gevraagd of degoes wel tam kunnen worden. “Jazeker kan dat!” Maar om een degoe tam te krijgen heb je een behoorlijke dosis geduld en tijd nodig. Als je een tamme degoe wilt kun je het beste een jonge degoe nemen van hooguit 9 weken uit. Juist in deze periode laat een degoe zich gemakkelijk tam maken. Hoe ouder de degoe, hoe moeilijker dat het is om de degoe goed handtam te krijgen.
De belangrijkste regel in het omgaan met de degoe is: dwing het diertje nooit!! Een degoe die ergens toe gedwongen wordt, hetzij vastpakken tegen zijn zin, hetzij hem achterna jagen om hem op te pakken, zal een “afkeer” en angst naar zijn eigenaar ontwikkelen. Natuurlijk kun je een degoe wel uit zijn verblijf halen als hij geen zin heeft, maar niet tijdens de zogenaamde “socialisatieperiode”
Laat een degoe zelf naar je toe komen en laat hem dus zelf contact met je zoeken. Gezonde tussendoortjes doen wonderen!! (zonder suiker en vet)

Verder is een degoe een behoorlijke sloper! Het zal niet de 1e keer zijn, dat degoes zich uit een kooi hebben geknaagd van een eigenwijze eigenaar! Zorg dat je een hoog en ruim degoeverblijf hebt, waar maar weinig plastic in te vinden is. Vrijwel niets is veilig voor de vlijmscherpe tanden van de degoe! Degoes laten alleen spullen staan waar zij het nut van inzien, de rest wordt met veel plezier gesloopt. Degoes bijten hun verzorger overigens zelden!!

De voeding van degoes roept ook veel vragen op, en het zoeken naar een geschikt voer heeft bij mij dan ook bijna 2 jaar gekost! Knaagdier,hamster of papegaaien voer is totaal ongeschikt voor de degoe. Dit voer bevat vaak veel zaden zoals zonnebloempitten en dit kan leiden tot leverproblemen. Suikers in voeding leiden al snel tot suikerziekte en staar. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot blindheid en de dood!!! Hoewel op veel sites nog steeds Chinchillavoer aangeraden wordt, mogen degoes dit niet hebben! In chinchillavoeding zitten zogenaamde “korte suikers”. Deze kunnen net als vet ook tot suikerziekte leiden. Er zijn al verschillende degoes blind geworden of overleden door suikerziekte! Veel fabrikanten denken dat ze de wijsheid in pacht hebben om een geschikte degoevoeding te maken, maar er zijn er tot op heden nog maar 2 die echt goede voeding maken! Geef geen degoevoer waar suiker/fruit in zit! Indien je geen goed degoevoer kunt vinden kun je een hoogwaardige caviavoeding geven.

Het is met dit stukje niet de bedoeling om een anti-campagne voor degoes in het leven te roepen. Mijn enige opzet is, toekomstige degoe eigenaren te informeren over de nadelen van de degoe. Steeds vaker worden degoes naar knaagdierenasiels gebracht omdat ze toch niet bleken wat ze dachten dan ze zouden zijn. En dit is werkelijk nergens voor nodig.

De degoe is zeker geen lastig diertje om te houden en te verzorgen. Alleen heeft hij wel een totaal andere verzorging nodig dan de meeste knaagdieren die gehouden worden. Met de juiste kennis en verzorging is het een hele geschikte en vooral een leuke knager.

Copyright Ester Overman 2005