Spenen van een geit

Beste,

Graag had ik je advies gekregen rond het volgende..

Op onze kinderboerderij heeft gisteren ťťn van onze nubische geiten een lammetje geworpen. Nu zouden we graag de melk van de moeder willen gebruiken om er kaas van te maken.
Ik heb gehoord dat het toch best is het lammetje er een paar weken bij te laten en pas daarna zelf bij te voederen.
Ik heb wel gezien dat de spenen van de moeder klein zijn om zelf te kunnen melken. Is dit normaal? Gaan de spenen na een paar dagen zowieso niet groter en langer worden? En mogen we dan het lammetje na een paar weken verder opvoeden met koeiemelk?

Groeten, Manu
Proficiat met de nieuweling.

Ik weet niet hoe het juist gaat bij nubische geiten, maar normaal moet je toch zeker de eerste weken het lammetje laten zuigen. Na 2 weken kan je zelf rustig beginnen met melken en telkens nog wat over laten voor het lammetje. Aangezien er maar 1 lam is, is er nog heel wat om te melken. Zorg er wel voor dat er voldoende voedsel en vooral veel water is zodat er genoeg melk geproduceerd kan worden. Ook moet je ervoor zorgen dat je elke dag 1 of 2 keer melkt, doe je dit niet dan zal de melkproductie verminderen omdat het lammetje niet alles op krijgt.

Of je na enkele weken verder mag opvoeden met koeienmelk weet ik niet maar volgens mij kan het niet veel kwaad.
Allereerst welkom op het forum!

Proficiat met de geboorte, het is inderdaad zo dat je het lammetje de eerste weken best bij de moeder laat. nadien kan je veronderstel ik overschakelen op koemelk. Je kan het ook even aan de dierenarts vragen, als ik me niet vergis bestaan er ook producten om bij water of koemelk te doen zodat de melk voedzaam genoeg is. Verder is het inderdaad zo dat je elke dag 2 keer moet melken, 1 keer is niet echt voldoende voor een goede melkproductie denk ik.

De spenen van een geit zijn nooit niet erg groot, normaal kan je er maar een paar vingers omheen zetten.