Samen

Graag zou ik willen weten ofdat ik meerdere cavia's samen kan plaatsen en hoe ik dat dan het beste aanpak. Gisteren heb ik mijn 2 cavia's eens samen gezet maar ze waren niet echt blij, ze begonnen bijna meteen te vechten.
Het is normaal dat uw cavia's in het begin even vechten. Dit doen ze om de rangorde te bepalen, wie het langst vol houd wint en heeft de "macht" over de andere cavia's.

Normaal gaan ze niet veel verder dan wat achter elkaar aanlopen. U kan ze nogmaals bij elkaar zetten en even toekijken. Zolang u geen bloed ziet is er niets aan de hand. Uiteindelijk zal de dominantste cavia stoppen met achter de andere aan te hollen zodra hij zeker van zijn stand is.

Telkens er een nieuwe cavia bijkomt wordt opnieuw de rangorde bepaald. Ook zullen vaak de cavia's die al langer in het hok zitten zich opnieuw moeten bewijzen en zo opnieuw de rangorde bepalen. De ene keer duurt dit langer dan de andere.
Geld dit ook voor mannelijke cavia's?
Zeker, de kans dat ze dan beginnen te vechten is zelfs groter. Hoewel, dat hangt er van af. Sommige mannetjes maken er echt niets uit om samen te zitten, maar als er een vrouwtje in de buurt is kan het wel eens op ruzie uitdraaien omdat ze beide de man van het vrouwtje willen zijn. En dan willen ze de andere weg.
Vroeger, toen ik nog klein was, hadden wij 3 mannelijke cavia's samen zitten. Het ging perfect, geen grote gevechten of zo. Soms liepen ze wel eens achter elkaar aan maar uiteindelijk deden ze elkaar niets. Toen we ze samen plaatsten waren ze zo een 6 tal maanden oud. Ze kwamen alle 3 uit een ander nest, van een andere fokker. Eerst hadden we ze enkele weken apart zitten maar toen we ergens lazen dat ook mannelijke cavia's perfect samen kunnen hebben we besloten ze samen te plaatsen. Een goede vriend van mij heeft 2 mannelijke cavia's samen gezet maar toen hij er 1 vrouwelijke bij plaatste werd het een gevecht tussen de 2 mannelijke cavia's. Mijn ervaring: mannelijke cavia's kunnen perfect samen mits er geen vrouwelijke cavia's in de omgeving (kooi, ren) zijn.
Inderdaad kunnen mannetjes bij elkaar. Een jong en een oud of jonge broers blijkt vaker te werken dan 2 jonge beertjes uit een ander nest. Het ligt helemaal aan de aard van de diertjes. In pricipe kunnen deze groepen bij elkaar:

- meerdere mannetjes, afhankelijk van de grootte van de kooi. Hoe groter de kooi, hoe minder kans op problemen. Ook geldt hoe meer cavia's hoe meer kans dat een niet kan opschieten met een ander. Daarom wordt boven 4 afgeraden, tenzij je een enorme huisvesting hebt.
- 1 gecastreerd mannetje met tot 10 vrouwtjes: een mannetje en een vrouwtje gaat meestal goed, maar soms is het mannetje zo'n geile beer (letterlijk) dat het vrouwtje het niet aankan en terug gaat vechten voor rust. Meer vrouwtjes om de druk te verdelen is dan erg aan te raden. Gecastreerde mannetjes veranderen over het algemeen niet of nauwelijks in gedrag. Hun persoonlijkheid blijft hetzelfde, evenals de agressiviteit en paargedrag. Ze zijn alleen onvruchtbaar, dat is alles. Dit in tegenstelling tot honden, katten en zelfs konijnen.
- meerdere vrouwtjes. Zie meerdere mannetjes.

2 mannetjes in combinatie met vrouwtjes (zelfs als de vrouwtjes in de kooi ernaast staan) gaat zo goed als altijd mis. Het loopt vrijwel altijd uit of heftige gevechten wie de paarrechten krijgt.
Ik krijg wel eens 2 vrouwelijke caviaas te logeren, maar ik moet de kooi ver van mijn beren zetten, anders zijn die 2 beren zo hitsig tegen elkaar.
Toen het jong , voor het eerst bij zijn vader in de kooi kwam, begon het te vechten, maar de vader bleek de wijste en bleef rustig zitten en na een paar uur was de vrede getekend. Wel probeerde de vader daarna op het jong te gaan zitten, maar ik denk dat hij het luchtje van zijn moeder nog bij hem had en is ook vanzelf over gegaan.
Blakie.
Bedoel je echt op het jong gaan zitten, of erop rijden, Dat doen beren namelijk wel vaker onder elkaar (die van ons laten elkaar gewoon niet met rust, best grappig zich als je ze met 3 op een rij over het gras ziet lopen ;D)
Nee echt rijden doen ze niet, maar wel opelkaar gaan zitten en voornamelijk de oudste op de jongste.En dan schreeuwt de jongste , dan klap ik maar in m`n handen en is de oudste weer afgeleid. Het helpt in ieder geval.
Blakie.