Mijn hengst ontsnapt

hallo, ik heb een 5 jaarige welsh hengst en hij is supper braaf ook in de buurt van merries.het probleem is dat hij heel goed is in ontsnappen zo heeft hij overlaats de merrie van de buren gedekt. zei eisen nu dat ik hem castreer , maar dat wil ik niet.en zei zijn nu redelijk kwaat op me en ik wel geen ruzie.Ik wil hem later nog laten deken zodat ik er een veulen van heb. en natuurlijk heb ik hem moeten "temmen" voor hij zo braaf is.. maar dan zou ik anders al die moeite voor niet gedaan hebben..ik kan niet van wei veranderen en met die mensen zelf kan ik niet praten want ze willen niet echt luisteren..en ik wil hem zeker in de zomer op de wei kunnen zetten zonder dat er problemen komen...nu heb ik enkele vraagjes:1) kan ik mijn hengst sterliseren? (in plaats van castreren)2)welke omheing is het best? (hij blijft niet achter stroomdraad staan)3)zijn er nog andere oplossingen voor hem hengst te houden zonder ruzie te hebben? ik hoop dat jullie me kunne helpen ,want ik zou hem zo graag hengst willen houden!groetjes lynn
ik kan de reactie van je buren best begrijpen. Deze zwangerschap is niet gewenst en een veulen is ook weer niet zomaar even iets! Ik denk dat zij ook liever zelf de hengst kiezen in plaats van een onuitgenodigde gast over de vloer te krijgen.

Ik weet wel dat men soms zaad invriest van paarden voor het castreren. Misschien kan je daar eens voor informeren? kwestie van omheining voor paarden heb ik niet veel verstand.