Mannetjes en vrouwtjes cavia's

Hallo,

Ik heb een aantal jaar cavia's gehad. Nu wil ik er eigenlijk weer een paar.

Nu is het zo dat onze cavia's het hele jaar door naar buiten gingen en het altijd goed deden. Nu is het zo wij willen dat weer gaan doen maar dan met 1 mannetje en 1 vrouwtje. Die dus dan jongen kunnen krijgen enz.. Maar nu heb ik gehoord dat de vader niet mij de kleintjes mag komen ? is dat zo ? en dan verder dan willen wij die kleintjes houden en die erbij doen. maar krijg je dan geen inteelt ? dus zat ik te denken om dan de mannetjes die erbij komen om die dan te verkopen en de vader te laten castreren. Maar mijn moeder die had het erover kan dit wel goed bij cavia's castreren. Mij leek het wel maar omdat er ook een keertje 2 konijnen dood zijn gegaan na een castratie nemen we liever geen risico.


Het is inderdaad zo dat je inteelt krijgt als de mannelijke en vrouwelijke jongen samen blijven. Meestal is het zo dat meerdere mannelijke cavia's niet samen kunnen met vrouwelijke cavia's omdat ze dan gaan vechten. Op jonge leeftijd geeft dit meestal weinig problemen maar eens ze ouder worden kunnen er heftige gevechten ontstaan. Het is dus inderdaad een goede keuze om voor de mannelijke jongen een nieuwe thuis te zoeken en je beertje te laten castreren zodat er geen inteelt meer mogelijk is met de vrouwelijke jongen.

Een castratie bij kleine dieren houdt altijd risico's in, het probleem ligt hem bij de het terug wakker worden nadat hij onder narcose is gebracht.

Ik weet niet of de vader bij de kleintjes mag na de geboorte, om stress en problemen te vermeiden plaatste ik de vader altijd apart. Enkel wanneer we een nestje wilden mocht hij bij de vrouwelijke cavia tot de bevalling nadert zodat hij zelf niet bij (of na) de bevalling aanwezig is. Ook is het zo dat cavia's meteen na de bevalling weer succesvol gedekt kunnen worden, indien de mannelijke cavia (beer) hier dus bij blijft heb je de dag van de bevalling meteen weer een zwangere cavia ;)
Okee heel erg bedankt !!