Hamsters bij elkaar

kan je russische dwerghamsters in groepjes bij mekaar houden? of best 1 alleen?
mss ben ik van plan om een dwerghamstertje in huis te halen, en nu vroeg ik me af of het beter is er 2 ineens samen te zetten, dan zijn ze niet alleen.

op verschillende sites heb ik verschillende dingen gelezen over het houden van 2 russische dwerghamsters, kan iemand me hier uitsluitsel over geven? Bedankt!
Alleen de Roborovskii dwerghamster kan ik groepjes leven. Alle andere soorten zullen met elkaar gaan vechten. Als je dus 2 russische dwerghamsters bij elkaar zet mag je er zeker van zijn dat je er maar 1 over houd en dan nog met de vraag ofdat die dan niet zwaar gewond is geraakt. Kortom, als je graag meerdere hamsters samen houd dan is het enige geschikte ras de russische dwerghamster of in het latijns Phodopus roborovskii
ok, nog even voor de duidelijkheid, de russische is degene met de vele kleurtjes en wordt best alleen gehouden
en de roborovskii is degene die enkel in 1 enkele kleur en white face voorkomt en wordt best per 2 gehouden?

en hoe zit het met de campbelli en de chinese?

(voor zover ik gelezen heb bestaan deze 4 soorten dwerghamsters)
Dat klopt, en er zijn in totaal 5 hamstersoorten, dus nog een niet-dwerg.
Namelijk de bekendste hamsetrsoort als ik me niet vergis zelfs. Meerbepaald de Syrische hamster, ook wel eens goudhamster genoemd. Info over alle hamstersoorten kan je op de volgende website vinden:
http://www.diereninfo.be/hamster/teksten.php?tekst=hamstersoorten
De chinese dwerghamsters fokt mijn vriend toevallig en die zijn net zoals syrische hamsters strikt solitair.
De russen fok ik zelf en mijn ervaring is dat het vooral afhangt van de stam of 2 russen samen kunnen, er zijn mensen die zonder problemen groepjes houden maar op het moment veel meer mensen waarbij het echt niet gaat.
Er is dus een kans dat het lukt, maar er zit wel een risico aan dat je op een dag een zwaargewonde of zelfs dode hamster vind.
Ze staan er namelijk om bekend dat hoewel het soms maanden goed gaat het van de een op de andere dag kan omslaan.
Zelf heb ik ze alleen appart, als stelletje bij het fokken en de jongen die net van de moeder weg zijn zitten wel samen en van 4a5 tot 8 weken kunnen die nog op geslacht gesorteerd in groepjes en vanaf die leeftijd beginnen de dominante jongen toch al te vechten en moeten dus ook appart.
Vanaf 3 maanden mogen ze bij mij absoluut niet meer samen omdat ze dan helemaal volwassen zijn en dus ook een stuk feller hun territorium verdedigen, vanaf dan mogen ze dus alleen zo nu en dan een partner met als doel een nestje..
De campbelli lijkt iets beter te gaan, maar ook daar gaat het toch vaak fout.
De roborovskii kan wel in groepjes, maar dan per 2 of per 4 anders loop je alsnog veel kans dat het niet goed gaat.

Nog even een voorbeeldje van de russen van hoe het kan verlopen als mensen toch het risico willen nemen..

[i]3 r-dwerghamsterjes in 1 kooi, 2 mannetjes en 1 vrouwtje) we hadden net besloten om het vrouwtje uit het groepje van 3 te halen (na een half jaar probleemloos samen zijn), omdat er blijkbaar toch kans bestaat dat ze onderling gaan fokken en net voor we tot actie over gingen, sloeg het noodlot toe. we hoorde gekrijs in de kooi, dat kwam vaker voor bij kleine ruzietjes maar we gingen toch maar even kijken..1 van de mannetjes beet zich zo venijnig vast in de ander (het andere mannetje) dat ik het slachtoffer in een wc rolletje moest schuiven om die te beschermen tegen de beten en om ze los te krijgen. kortom een groot bloedbad. het slachtoffer loopt nu rond met een "half hoofd". we hebben ze meteen uit elkaar gezet en het vrouwtje is naar mij thuis gekomen (heel gezellig overigens). zo zie je maar, een half jaar hebben de hamstertjes in vrede met elkaar geleefd en nu zoiets, jammer maar gelukkig was er iemand thuis die kon ingrijpen! gr alice[/i]

Ik vind het plezier van 2 rusjes samen dit risico niet waard, zeker als ik weet dat ze ook in de natuur vaak alleen leven en dus niet eenzaam zullen zijn..
En helaas is dit verhaal ook geen uitzondering..
dank je voor je opheldering :)
voor mij hoef ik er niet per se 2 of meerdere hoor, maar als ik dwerghamsters in huis zou halen wilde ik gewoon weten of het voor de beestjes beter is met 2 of alleen
ik ben net zo blij met maar eentje als met, voor mij maakt het niet zoveel uit
Ik geef liever te veel als te weinig uitleg aangezien veel mensen toch liever eigenwijs zijn ;)
Ik wil ook graag Russische dwerghamster(s) aanschaffen.

Vroeger heb ik deze ook al eens gehad en toen hadden we 2 (ik dacht zusjes) uit één nest gekocht. Deze hebben we uit elkaar moeten zetten omdat ze elkaar begonnen te bijten etc, kortom: ze konden écht niet meer bij elkaar.

Maar....ik vind één dier alleen gewoon zielig. (Ik weet het: ik lees overal dat ze solitair leven etc. etc.). Toen ik de diertjes vroeger uit elkaar heb moeten zetten, had ik er daarna ook vrede mee omdat ze elkaar anders doodbeten. Maar nu.... ik ben toch echt aan het twijfelen wat ik nu moet doen: eentje of twee.

Zou de grootte van de kooi er niets mee te maken kunnen hebben? Ik heb momenteel een bak van 80x40x40. Groot genoeg voor twee zou je zeggen.
Maar.........als ze elkaar niet zouden kunnen verdragen moet ik de kooi in tweeen splitsen en dan blijft er 40x40x40 over.....dat vind ik te klein.

Kan iemand mij helpen bij mijn beslissing?

Mijn gevoel zegt nu: eentje; omdat ik vaker negatieve verhalen hoor over het houden van russische dwerghamsters bij elkaar, dan positieve.

Groetjes, Tessa.
Als je het wil proberen zou ik in elk geval op zoek gaan naar een goede fokker die de jongen een aantal weken samen laat zitten als ze nog jong zijn, die hamsters zijn al een stuk socialer als de meeste hamsters uit dierenwinkels.
Daarnaast zou ik dan 2 ventjes nemen die samen zijn opgegroeid, dat gaat vaker goed als vrouwtjes.
Garantie dat het goed gaat heb je echter nooit 100%..
Bedankt voor je reactie, maar.....
ik heb ook eens op een ander forum gekeken, en ben eigenlijk al snel omgeslagen.....:
http://www.dehamster.nl/forum/viewtopic.php?t=1783

En dan het kopje: (de ervaringsverhalen)
"Gaat het dan wel eens fout, twee hamsters bij elkaar?
Nou en of! Zie bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:
- Dom, dom, dom!!!
- Guppy is overleden
- Ruzie
- Kunnen 2 hamsters nooit samen?
- Me hamsters vechten!
- hamsters bij elkaar
- hoeveel Rusjes?
- Vechtende hamsters "

...! Ik weet nu zeker dat één russische hamster alleen NIET zielig is. In de natuur leven ze zelfs solitair meen ik te hebben gelezen.....

Het is pas zielig als je ze bij elkaar laat als ze gaan bijten....
Zoals ik zeg hangt het samen met de afkomt van de hamsters en ook op het hamsterforum lopen de meningen uiteen, ben daar namelijk ook zeer actief.. ;)
Hartstikke welkom Tessa!!!