Geit of bok

onze geit krijgt een dezer dagen kleintjes...we hebben een schuurtje gekocht en deze ingericht...alles erop en eraan...Hooi en stro... warmte lamp... etc.Nu maar afwachten en vaak kijken...Onze vraag.... kunnen we na de geboorte zien of het een bok of een geit is?Bokken wil niemand hebben...Wij zelf hebben maar eeen kleine geitenwei en wij zullen dus iemand een plezier moeten doen met een leuke jonge geit of bok...(wij kregen de geit zwanger)We zijn bang dat niemand een bokje wil hebben...Is het humaan om een bok na de geboorte dood te maken? Of is er hoop voor een eventueel bokje?Weet je raad of wil je eventueel een bokje?Martin.
[quote]Is het humaan om een bok na de geboorte dood te maken? [/quote]

Een dier doden omdat het niet het gewenste geslacht heeft vind ik niet kunnen !!!
Er zijn verschillende mensen die dieren opkopen (voor bijvoorbeeld 5€/stuk) om vervolgens op een markt door te verkopen. Het grote nadeel hierbij is dat je absoluut geen idee hebt van waar de bokjes naartoe gaan. Persoonlijk vind ik dit nog altijd een veel betere oplossing dan ze zomaar grofweg te doden.

Het geslacht kan je na de geboorte meestal meteen vaststellen. Ik hoop dat je al de jongen een eerlijke kans kan geven om te overleven.
ze doden viind ik echt absurd gewoon omdat het een bokje is. Bokjes geraak je ook nog kwijt, maar natuurlijk voor een stuk minder geld. eventueel kan je hem laten castreren en gewoon zelf houden? Of ja, verkopen aan handelaars ofzo, je vind er zeker een thuis voor!!
Inderdaad, gewoon doden omdat het een bokje is, dat is absurd. Zoiets doe je bij mensen toch ook niet? Dan kan je het nog beter laten opgroeien en dan naar een slachterij doen. Overigens, nog een kleine tip: een warmtelamp is bij geiten niet nodig, een goed winddicht hok volstaat hoor ;)
[quote author=Gerben link=topic=3334.msg15924#msg15924 date=1199357170] een warmtelamp is bij geiten niet nodig, een goed winddicht hok volstaat hoor
[/quote]

Een goed winddicht hok met veel hooi of stro is inderdaad meestal voldoende. Echter blijft de temperatuur deze dagen vaak rond het vriespunt, voor de jongen zal het vast een stuk aangenamer zijn wanneer er een warmtelamp is.
Morgen wordt het alweer 7 graden, maar soit, ieder zijn zin uiteraard :D Ik wil gewoon duidelijk maken dat het, zeker wanneer de temperatuur niet rond het vriespunt schommelt, op de eerste plaats energieverspilling is, wat niet noodzakelijk is ;)
[quote] Zoiets doe je bij mensen toch ook niet? [/quote]
Jammer genoeg doen ze dat bij mensen wel (ik denk bv het doden/achterlaten van meisjes).
Dat maakt het zeker niet humaan.
[quote author=Noortje link=topic=3334.msg15932#msg15932 date=1199361201]
[quote] Zoiets doe je bij mensen toch ook niet? [/quote]
Jammer genoeg doen ze dat bij mensen wel (ik denk bv het doden/achterlaten van meisjes).
Dat maakt het zeker niet humaan.
[/quote]
Er zijn inderdaad landen waar zoiets gedaan wordt, maar in de Westerse wereld is zoiets iig niet de gewonte ;)
ik zag net dit in mijn gastenboek op mijn site (die op het moment non-actief is):
[quote]martin: Even over een reactie van jou over mijn zwangere geit en mijn vraag wat te doen met een eventueel bokje. Als er op internet een jong bokje wordt aangeboden staat er meestal bij: niet voor de slacht! Wie, hoe en waarom slacht dan mijn bokje? Ik ben het helemaal met je eens maar ik heb er niet voor gekozen. Ik heb de geit zwanger gekregen. Zelf hebben we geen plek voor nog een geit of bok. Er worden zoveel bokjes aangeboden op het net dat ik bang ben dat veel van deze diertjes uiteindelijk geslacht worden. Is het dan niet humaner om het dan maar gelijk en goed te (laten)doen? Een goed tehuis vinden lukt me (nog) niet. Daarom vraag en zoek ik nu, voordat ze geboren worden. (nog een paar weken) Nogmaals ik ben het zeker met je eens maar om ze mee tegeven aan een onbekende opkoper lijkt me ook niks. Er zijn zoveel bokken meer dan dat er liefhebbers zijn. Dus is de kans heel erg groot dat hij toch geslacht gaat worden! En nogmaals wie (en hoe) doet het dan... Als ik dood maken een goede oplossing vind dan had ik deze vraag niet hoeven stellen. groet martin. [/quote]

Martin, mag ik je vragen mijn site, die nota bene over gerbils gaat, niet te spammen met dergelijke berichten: je kan je hier aanmelden als je nog iets wil zeggen.
Voor de rest vind ik als persoon het nog steeds geen oplossing om een dieren te doden louter op basis van het geslacht.

Bericht is verwijderd uit mijn gastenboek

Martin,

Wij hebben niet tot doel om een beslissing in jouw plaats te nemen. Het enige wat wij proberen te doen is om je te helpen bij het nemen van die beslissing. Wat jij uiteindelijk doet met de jongen is volledig jouw keuze.

Tot slot zou ik je willen vragen om in de toekomst je reactie hier op het forum te plaatsen. Het is absoluut niet de bedoeling dat je gastenboeken van onze leden gaat misbruiken om je mening te verduidelijken.

Indien je graag reageert kan je hier een (gratis) account aanmaken http://www.knaagdierenforum.nl/smf/index.php?action=register
Bedankt voor het overnemen van het bericht op het forum Noortje. Om nog even op de vragen van Martin te antwoorden:
Wie, hoe en waarom slacht men bokjes? Welja, er zijn minder bokjes nodig dan vrouwelijke geiten. Vandaar dat bokken doorgaans goedkoop over te toonbank gaan en dus door opkopers gekocht worden om vervolgens vet te mesten en te slachten voor het vlees. Hoe men deze slacht, dat kan ik je niet vertellen, ik weet niet hoe dit tegenwoordig gaat maar het zal bij een opkoper in ieder geval wel volgens de wet gaan.