Geit gaat lammetjes krijgen

ons geit is zwanger de uiers beginnen zich op te spannen hoe kan men zien wanneer zij gaat bevallen gebeurd dit meestal overdag of savonds op wat moeten wij lettendank u
Dit kan je niet echt op voorhand zien. De geit zal misschien wat onrustig worden, maar daar blijft het zowat mee. Je kan het vooral aan de uier zien, als de uier zich begint te vullen, is het normaal voor 1 van de komende dagen. Dit kan zowel overdag als 's avonds gebeuren. In de bevallingen waar ik weet van heb gebeurde het steeds tussen 13u en 19u, maar dit is uiteraard maar op enkele bevallingen gebaseerd en zeker niet als maatstaf bruikbaar.

Waar je op moet letten: Welja, niet zo veel, blijf op een afstandje van de geit, maar wel zodat je alles kan zien. Als de geit het lammetje niet onmiddelijk van het vlies ontdoet, kan je dit best zelf even doen, anders zou het lammetje kunnen stikken. Zorg er wel voordat je handen goed proper zijn! Dan is het belangrijk dat het lammetje gaat drinken. Als het lammetje na een tijdje nog niet overeind is geraakt en is gaan drinken, dan zal je moeten helpen. Dit kan je best doen door de geit een beetje te melken en dit met een spuitje aan het lammetje te geven. Het is essentieel dat het lammetje in het eerste uur biestemelk krijgt (dit is de melk die de geit de eerste dagen na de bevallng geeft, deze is iets dikker en voedzamer). Geef het lammetje geen koemelk oid, elke melk is anders en bevat andere voedingsstoffen, het lammetje heeft de voedingsstoffen nodig die in de geitenbiest zitten. Koeienmelk/biest heeft een hele andere samenstelling.

Dit is het zo wat als je naar de 'eerste hulp' kijkt. Verder moet je de lammetjes natuurlijk goed opvolgen, zien dat ze allemaal voldoende de kans krijgen te drinken. Zeker bij een driling is het belangrijk om een oogje in het zeil te houden, het zou kunnen dat er een iets zwakkere is, die door de andere lammetjes wordt weggeduwd tijdens het drinken. Hierbij moet je eventueel de geit met dat jong af en toe alleen laten (dus de 2 dominante lammetjes afzonderen) zodat ook deze de kans krijgt de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen.
Het was hier wel een schaap maar wat ik vooral merkte aan haar was:
Ze hield zich afzijdig van de groep.
Kwam echt veel aandacht vragen (onze tuin ligt naast de weide van onze buurman en ze kennen ons door en door).
Ze was wat onrustiger waarmee ik bedoel normaal lag ze regelmatig rustig te dutten, nu liep ze continu over en weer.
Aangezien wij niet eens wisten dat ze zwanger was hebben we er ook niet al te veel over nagedacht.
En ja de volgende dag liep er zo een minilammetje door de weide.
Echt schattig.