Gasvorming

Hoe kun je zien/voelen/merken dat de cavia last heeft van gas in de buik?
ik weet dat dit kan gebeuren door te weinig hooi voor de spijsvertering en te veel kool soorten te voeren.

Maargoed, het kan dus wel eens voorkomen. Hoe herken ik dat? gr. Gerbilientje
Ik neem aan dat dit hetzelfde is als voor een konijn. Kijk eens op [url]http://www.konijnen.nl[/url] bij "Ziekten en medische info" voor meer info over gas.
De cavia heeft dan een pijnlijke buik en is dan of erg rustig of apatisch. Meestal wil een cavia met gas niet meer eten. Als gevolg van deze pijn en last kan het zijn dat ze beginnen tandenknarsen. Je kan het, als ik het me goed herinner, verdrijven met venkel.

Omdat cavia's niet kunnen boeren is gas in de buik zeer gevaarlijk (kan dodelijk zijn). Daarom is het zeer belangrijk dat u goed kijkt hoe uw cavia zich gedraagd. Vertoont hij een van bovenstaande symptomen dan is het aan te raden om even langs de dierenarts te gaan, die zal dan even luisteren naar de darmen met een stethoscoop, het kan zijn dat deze "stil" liggen, wat wijst op gas in de buik. Dit gas zit meestal in de dikke darm.

uitdroging, een zwakke polsslag, snakken naar adem zij enkele gevolgen van gas in de darm of buik.
heel erg bedankt voor de adviezen.
tot nog toe niet zo'n ernstige situatie gehad, maar 1 caafje had inderdaad een beetje gevoelige buik als ik hem daar aanraakte en begon toen als van schrik weg te springen ofwel tegen te stribbelen.

heb voor de zekerheid gelijk flink wat meer hooi gegeven en minder koolsoort.
Nu verder geen symptomen meer gelukkig.
Venkel zal ik onthouden...

Komt het eigenlijk vaak voor ?
Nee hoor, als je weinig tot geen kool voert en veel hooi, verder niet opeens hele hoeveelheden groente geeft die hij niet is gewend, dan moet het normaalgesproken zelden voorkomen ;)
Inderdaad, de kolen zorgen namelijk voor gasvorming. Maar met kolen bedoel i de echte bolletjes hť. Blaadjes zoals van krulkool (ook wel eens boerenkool genoemd) kunnen geen kwaad. In tegendeel zelfs, daar zitten veel vitamine C in wat erg belangrijk is voor cavia's.

En zoals Petra al zei: veel hooi is erg belangrijk voor cavia's.
ja idd het blad kan geen kwaad dat weet ik.
ik geef ze vaak het blad van de bloemkool. mag ik zo gratis wegpakken bij de supermarkt.

ik geef mijn twee caafjes zo'n 200 gr. hooi per dag, is wel voldoende lijkt mij zo. :)
ik werk niet met gewichten ;)
Gewichten gebruik ik ook niet. Wij hebben hier gewoon een grote baal, en ik geef zoveel ze opkunnen. Kzou niet weten hoeveel het elke dag is ;D