Cavia

hallo,ik zit namenlijk met een vraagje over mijn cavia. Zij is ongeveer een jaar oud nu en ik heb hem gisteren naar een mannelijke cavia gebracht om te hopen dat ze zwanger is. rond welke tijd zouden we dit ongeveer moeten zien dat ze zwanger is of is er kans dat dit niet gelukt is wegens dat dit eenmalig was. Voor het geval dat ze zwanger is mag mijn andere cavia ook vrouwelijk er bij blijven of moeten we ze appart zetten?
Ik kan je bijna met zekerheid zeggen dat je cavia niet gedekt is. Cavia's hebben namelijk een syclus van 16 dagen, ze kunnen dus slechts eens in de 16 dagen gedekt worden, de kans dat je de juiste dag hebt uitgekozen, en dat ze dan nog eens gepaard hebben (dit doen ze niet zo direct overdag of wanneer er volk in de buurt is) is zeer klein.

Overigens is je cavia in feite al te oud voor een eerste nestje, cavia's kunnen best de eerste keer gede worden voordat ze volgroeid zijn, dat zijn ze zo rond het jaar. Als ze bevallen voor ze volgroeid zijn, kunnen de bekken zich nog wat beter zetten voor het werpen. Jouw cavia is echter volgroeid, waardoor de kans bestaat dat de bevalling niet probleemloos zou verlopen. Ik zou ze dus ook niet meer proberen te laten dekken. Om ook op je laatste vraag te antwoorden: dit is geen probleem, zo lang die andere cavia niet zelf zwanger is. Veel cavia's helpen immers hun vriendinnen met het schoonlikken van de pasgeboren jongen, daarnaast zien ze zelf ook de bevalling gebeuren. Hierdoor worden ze zelf ook geprikkeld en opgewonden, waardoor ze weeŽn kunnen krijgen en de bevalling kan worden 'gestart'. Cavia's zijn echter pas vanaf enkele dagen voor de geboorte behaard, als ze dus te vroeg geboren worden is de kans op overleven voor de jongen nihil.