Cavia

Onze cavia heeft veel last van jeuk. Ik ben al een paar keer bij de dierenarts geweest die hem een spuitje gegeven heeft tegen schurft. Na zo'n spuitje gaat het iets beter. Maar de felle jeuk komt terug. Nu heeft hij bolletjes met schilfertjes op zijn rug en hij krabt en krabt, soms schreeuwt hij erbij. Zijn kooi wordt regelmatig schoongemaakt. Ik leg eerst een krant op de bodem, dan houtvezel en dan zacht hooi. Soms zetten we hem in de tuin maar dan krabt hij nog meer.(misschien beten van mieren of ongedierte ?) 's Avonds laat ik hem in de living op het tapijt lopen waar tijdens de dag ook de katten op lopen. (misschien vlooienbeten van de katten ?) Onze dierenarts zegt dat er weinig over cavia's bekend is. Dus behalve die spuit kent hij geen andere oplossing. Ik vraag mij af of er geen vloeistof bestaat die ik op zijn vacht zou kunnen aanbrengen tegen die felle jeuk. Dan zou hij misschien ophouden van krabben en zich niet verder verwonden. Ik hoop echt dat er een middel bestaat want ik kan het beestje niet zien afzien van die onophoudelijke jeuk. Kunt u onze cavia helpen ?
Hartelijk dank voor uw reactie.
Vriendelijke groeten, [size=8pt]Aangepast door Bente: naam verwijderd ter bescherming van de privacy[/size]
[quote author=diereninfo link=topic=1738.msg11533#msg11533 date=1180615988]
Onze dierenarts zegt dat er weinig over cavia's bekend is.[/quote]

Meestal is het zo dat dierenartsen niet veel van cavia's kennen en dat ze (helaas) hierdoor geen goede producten kunnen geven om schurft te bestrijden. (ik ga er vanuit dat je dierenarts de juiste diagnose heeft gesteld en dat het schurft is)

Hoe oud is je cavia ongeveer?
Bij mijn cavia's merkte ik altijd dat de jongere (1 of 2 jaar) nog vrij eenvoudig te behandelen zijn tegen schurft en dat het vrij snel over gaat. Bij oudere cavia's is het echter een stuk moeilijker om de schurft weg te krijgen.

Zelf heb ik een spray met insecticide (voor bij vogels), deze ben ik bij de apotheker gaan halen en werkt zeer doelteffent tegen schurft bij cavia's. Met deze spray verdwijnt de schurft na 1 ŗ 2 weken volledig en begint het haar terug te groeien, zelf ben ik er zeer tevreden over. Als ik deze avond thuis ben zal ik even de naam ervan hier op het forum plaatsen.

Let wel: spuit niet zomaar wat op je cavia, ook voor honden zijn er zulke sprays beschikbaar op de markt maar deze kunnen te "straf" zijn voor je cavia met mogelijk de dood tot gevolg. Let dus zeer goed op voor je iets doet en raadpleeg bij twijfel steeds de fabrikant.
Er is bij de dierenspeciaalzaak ook speciale anti schurft te verkrijgen
en dit werkt prima!