Cavia zwanger?

we hebben onze cavia al 7 dagen,en zagen 7 dagen erna dat hij heel dik was en in zijn buik beweegd altijdzijn tepels zijn redelijk dik geworden.op de dierenmarkt waar we de cavia gekocht hebben zijden ze dat hij nog maar 1maand was we weten niet zeker of dat waar was. nu is de vraag is hij zwanger ja of nee?indien ja wat moeten we dan doen?en hoe behandellen we de kleintjes.
Cavia's zijn geslachtsrijp vanaf 4 weken. Theoretisch zou ze dus al zwanger kunnen zijn.

Als je cavia effectief zwanger is dan twijfel ik over haar leeftijd. Aan een cavia zie je meestal pas na 1 maand dat zij jongen draagt, de buik zal dan langzaam breder worden en uiteindelijk zal de cavia er driehoekig gaan uitzien. Als je nu aan je cavia kan zien dat ze zwanger is dan schat ik ze minstens 2 maanden oud.

Een nestje krijgen op een leeftijd van 2 maanden is te jong. De kans is zeer groot dat dit een miskraam wordt of dat de jongen dood geboren worden. Vanwege de jonge leeftijd van je cavia is er zelfs voor haar een risico. Het beste wat je kan doen is rustig afwachten met de hoop dat alles goed gaat. Bij een normale bevalling komen de jongen vanzelf op de wereld en mag je tijdens de bevalling rustig toekijken. De cavia zal verder alles zelf regelen. Als je cavia buiten zit kan je best zorgen voor wat extra hooi, een winddicht plekje en eventueel een warmte lamp zodat de jongen niet in de kou zitten. Als je cavia binnen zit je niets speciaals doen, veel hooi en voldoende eten en drinken is voldoende.
Volgens mij is ze absoluut niet zwanger, bovendien draagt een cavia ongeveer 67 dagen waardoor het niet kan dat je de jongen nu al ziet bewegen. Daarnaast worden de tepels pas groter wanneer ze (bijna) bevallen is. Onmogelijk dat dit na 1 week zwangerschap al is, na 1 week zie je absoluut nog niet dat ze zwanger zijn Als je cavia effectief plots heel dik is geworden etc, dan denk ik eerder dat je cavia last heeft van een opstopping van de ontlasting. Ik zou er mee naar de dierenarts gaan want dit zijn geen normale symptonen voor een cavia, zelf niet voor een cavia die enkele weken zwanger is.
Ben je overigens zeker van de leeftijd? Ik zou eens vergelijken met foto's die je op het internet vindt, vaak wordt niet de correcte leeftijd vermeld bij het verkopen van cavia's.