Cavia's

Hallo,Ik heb twee cavia's, een mannetje en een vrouwtje. Nu is het vrouwtje zwanger. Moet het mannetje bij het vrouwtje vandaan voor of als de jongen geboren worden?Groetjes Kjeld (8 jaar)
Het is aan te raden om het mannetje voor de bevalling weg te halen. Het beste is 1 of 2 weken voor de bevalling, zo kan je cavia zich rustig voorbereiden op de bevalling.

Het is zeer belangrijk dat de mannelijke cavia tijdens/na de bevalling niet meer bij het vrouwtje is. Dit omdat cavia's meteen  na de bevalling (de dag zelf nog) weer zwanger gemaakt kunnen worden, vanzelfsprekend is dit een beetje te veel van het goede en ongezond voor je cavia.
Het beste is om de cavia's inderdaad uit elkaar te houden, Ik zou je ook aanraden om het beertje (de man) te laten castreren, anders ga je steeds opnieuw nestjes hebben en dat is absoluut niet de bedoeling.
Niet voor het zeugje en niet voor jullie. De jongen moeten TEN LAATSTE op de leeftijd van 5 weken bij de moeder weg, als er mannetjes bij zijn kunnen deze namelijk hun eigen moeder zwanger maken en dat zorgt voor problemen. Wanneer je veel nestjes hebt zal je ook een thuis moeten zoeken voor de kleintjes en dat is niet zo gemakkelijk als het lijkt. De opvangen zitten nu al overvol met verwaarloosde dieren die een nieuwe thuis zoeken.

Houd er wel rekening mee dat een castratie risico's inhoud. Voor een castratie word je cavia onder narcose gebracht (in slaap gedaan) en dat brengt wat risico's met zich mee wat begrijpelijk is voor zo'n klein dier.
Als het beertje 3 weken gecastreerd is kan je hem weer koppelen aan het zeugje. Eerder niet omdat ze nog een korte periode vruchtbaar blijven.