Vitamine

Graag zou ik wat meer informatie willen verkrijgen i.v.m vitamine C. Ik heb gehoort dat vitamine C enorm belangrijk is voor een cavia maar nu zou ik graag willen weten waarom je speciaal voeding met vitamine C moet geven.
Hallo Ann

Welkom op het knaagdierenforum.

Het is zo dat cavia's zelf geen vitamine C kunnen produceren. Aangezien vitamine C heel belangrijk is dienen ze dit te halen uit hun voeding. Konijnen echter kunnen wel zelf vitamine C produceren, daarom is het ook aan te raden om uw cavia geen standaard konijnen eten te geven (Wat sommige mensen uit onwetendheid wel doen omdat hun konijnen en cavia's samen zitten). Als u in uw dierenwinkel komt zal u merken dat er speciaal voedsel is voor uw cavia, kijk even op de verpakking of er vitamine C aanwezig is in het voedsel. U kan ook droogvoer zonder vitamine C geven maar dan dient u ervoor te zorgen dat uw cavia's ergens anders hun vitaminen uit kunnen halen. Dit kan onder andere uit krulkool, kiwi, appels, ... Het spreekt voor zich dat niet elke groente of fruit even veel vitamine C bevat. Zo bevat boerenkool 100 tot 125 mg en een appel maar 10 tot 12 mg vitamine C.

Wanneer uw cavia een tekort aan vitamine C heeft kan dit uiteindelijk de dood tot gevolg hebben. Het gaat natuurlijk niet van de ene dag op de andere - als uw cavia ongeveer 2 tot 4 weken geen vitamine C meer heeft gekregen zullen de eerste verschijnselen optreden. Het is zo dat o.a stress en verhuizing een zeer slechte invloed hebben op de benutting van vitamine C. Als een cavia een gebrek aan vitamine C heeft zal hij moeilijker kunnen lopen, een slechte conditie hebben en vermageren.
Er zijn nog meer verschijnselen die kunnen optreden zoals het liggen op hun zij, dit doen ze om hun pootjes te ontlasten omdat ze hun eigen gewicht niet meer aankunnen. Een gebrek aan vitamine C heeft veel nadelen, zo zal ook de voortplanting moeilijker verlopen en zullen jonge dieren moeilijker kunnen groeien. Ook kunnen er problemen met de beharing optreden.

Als u graag alles wenst te weten i.v.m vitamine C en de cavia kan u eens op google zoeken naar "cavia vitamine-C tekort problemen" of [url=http://www.google.be/search?q=cavia+vitamine-C+tekort+problemen]hier[/url] klikken.
Vooral in Rode paprika en Rozenbottels zitten super veel vit. C in.

het is nu echt de tijd voor rozenbottels plukken ;)
cavia's lusten er pap van.

gr. Gerbilientje

ps. controleer de rozenbottel wel op ongedierte....
je kunt ook vitamine c druppels kopen bij de dierenwinkel. Die kun je door het voer of in het drinkwater doen elke dag.
Vitamine C druppels door het drinkwater, daar moet je toch wel even goed mee uitkijken. Als de druppels te lang in het water zitten verliezen zij hun waarde. Het gevolg zal zijn dat het water met de druppels het zelfde resultaat zal krijgen als water zonder druppels. Hiermee wil ik dus bedoelen dat je dan beter de drinkfles slechts 1/4 de vult wanneer je er druppels bij doet. Als je dit 's ochtends doet ben je zeker dat hij tegen de middag / avond wel leeg zal zijn. Als je een volle drinkfles vult en je cavia komt daar 3 dagen mee toe, dan heeft het weinig nut dat daar vitamine C druppels inzitten want tegen de 3de dag is de kracht van de vitamine C al sterk verminderd.
Als je weinig tot geen groenvoer geeft, is het noodzakelijk speciaal cavia droogvoer met vit. C te geven. Hope Farms Super vind ik zelf een goed merk, met 3500 mg vit. C per kg. Je kunt ook altijd tabletjes (gewoon huismerk, van de Kruidvat ofzo) geven, of idd druppels door het water wat wel minder effectief is.

Zelf geef ik mijn cavia groenvoer als hoofdvoer, met af en toe een handje Hope Farms Super. En dan vooral rode paprika (mijne is er verzot op), rozenbottels (uit het wild), en andere groentes waar relatief veel vit. C in zit. Ik geef geen pilletjes of druppels. Je kunt beter te veel dan te weinig geven. Te veel scheiden ze gewoon uit, door te weinig kunnen ze ziek worden.
Ik heb hier een rozenbottel en krulkool 'plantage' staan. Helaas ging het dit jaar wel slecht met de krulkool. Beetje verkeert geplant, we hadden er een zijl over gedaan en met zo een zijl ging het niet echt goed. Nu staat alles zoals het 2 maanden geleden had moeten staan. We hebben er voor alle veiligheid wel wat draad over gespannen want anders eten de wilde konijnen de boel klein. Zo zijn de (krulkool-) plantjes die we niet konden overspannen (draad was op) al tot op de grond afgegeten.

Er staan 5 rozenbottel struiken, die geven aardig wat bottels, volgens mij geven ze alle samen zo een 80 tot 100 rozenbottels per jaar.
Waar kun je rozenbottels krijgen?
Wil je even antwoorden op me site http://[color=red]spam![/color]
Rozenbottels zijn zo niet te koop denk ik ;) Je kanronzenbottel planten in bijna enlke plantengroothandel kopen veronderstel ik. Maar je kan ze ook plukken in wijken, daar staan vaak rozenbottelstruiken. Je kan ze best niet van plaatsen halen wara veel auto's komen, aangezien de uitstootgassen giftig zijn...
en je ziet ook aan die rozenbottels langs autowegen dat ze er niet zo uitzien als de andere rozenbottels in de natuur. Er zit een vuil laagje over.
Geef geen druppels vit. C in water. Na 15 minuten is het grootste deel van de vitamine al verdwenen. Wat overblijft zijn de afvalstoffen die weer nierstenen kunnen veroorzaken. Verder heeft een volwassen cavia 30-50 mg vit. C nodig per dag, en kun je moeilijk nagaan hoe veel je cavia elke dag drinkt. Hij zal niet elke dag evenveel drinken. Ook zal het water anders gaan smaken, waardoor sommige cavia's minder gaan drinken.

Sommige cavia's (de mijne ook) eten vitamine C tabletten (60 mg) als snoepje. Ik geef ze het om de dag. Zorg wel dat er geen suiker is toegevoegd aan de tabletten.

Verder is natuurlijk het belangrijkste dat ze vitamine C uit verse groenten halen. Peterselie, rozenbottels en paprika (rood het meest, maar ook de andere paprikasoorten leveren zeer veel vit. c) zijn topgroenten voor vit. C, terwijl komkommer, ijsbergsla en wortel niet veel levert.

In droogvoer zit vaak wat vit c, maar Vit C verdwijnt ook in licht. De hoeveelheid vit C in de meeste droogvoeren is dus vaak ver onder de maat wanneer het uiteindelijk in de voerbak ligt.

Ga dus nooit bezuinigen op groente, groente is het belangrijkste deel van de voeding wat betreft vitamine C.
Sja mijn vriend werkt in de paprika, dus hier krijgen alle knagers regelmatig paprika ;)
Wat we overhouden gaat door naar diverse caviafokkers, die dankbaar wat kisten overkopen ;)
Met uitgebalanceerd hard voer (speciaal voor cavia's) en dagelijks groente en fruit, is het extra toedienen van vitamince C overbodig!