Tjirpen

Een zeldzaam onverklaarbaar gedrag van de cavia is "tjirpen". Heeft iemand dit al eens meegemaakt? Een van mijn cavia's deed het op de eerste dag datik hem kreeg. Niemand weet precies waarom ze het doen. In ieder geval kan het op elk moment van de dag voorkomen. Heb je een tjirper? Prijs jezelf dan maar gelukkig met zo'n speciale cavia, want het komt niet vaak voor.

Een linkje naar een audiofile van een tjirpende cavia is hier te vinden: http://www.cavycam.com/audio/chirp.mp3

Sommige mensen zeggen dat de cavia het doet als ie over de toeren is of flink geschrokken, Anderen zeggen dat ie het zomaar doet, anderen zeggen dat het gebeurt in bepaalde tijden van het jaar. Weer anderen zeggen dat ze het constant doen. Een persoon wat ik hierover las zei dat ze het doet om contact te maken met het moederschip. Die laatste kan evengoed waar zijn als de rest van de theoriŽn. ;)
Ik heb het bij de cavia's die ik al heb gehad (zouden er meer dan 50 moeten zijn) nog nooit meegemaakt. Ik vin het een beetje raar dat ze dat geluid zo lang achter elkaar blijven maken, of is die audiofile een samenstelling van meerdere keren?
Nee, het dit is waarschijnlijk (het is niet mijn eigen cavia) aan een stuk door. Bij de file hoort ook een filmpje wat ik een keer heb gezien, maar ik kreeg het filmpje niet meer aan de praat (misschien ligt het aan mijn nieuwe pc). In dat filmpje was een cavia te zien die in een soort van trance leek (bewoog compleet niet meer, stond stil als een standbeeld) tewijl hij (of zij) de hele tijd tjirpte. Echt bizar. Er zat nog een cavia in de kooi, maar die stond ook zo stil als een standbeeld.
Mijn cavia deed het toen iets korter (+- 20 seconden).
vreemd, wij hebben het bij mijn weten inderdaad nog niet voor gehad. Misschien is het een roep naar vriendjes? Ik weet het niet :?
Ik las vandaag toevallig op www.kuufke.com , een prima site voor opvang en herplaatsing van cavia's en veel andere info, die ook melding maakt van "tjirpen", dat het door een "waker" wordt gedaan wanneer er groot gevaar dreigt binnen de groep. Er stond ook bij dat gedomesticeerde cavia's (zoals die van ons) dit gedrag zeer zelden meer vertoont. Tja, dat krijg je als je alleen maar geaaid wordt en vol wordt gestopt met lekkere dingen he? ;)
Ik heb wel even gevraagd waar ze die info vandaan had. Wacht nog op antwoord.
Hmm, interessant. is dus eigenlijk zoals konijnen stampen.
Nu is het wel geen eer meer als je zo een caaf hebt ;D