SLAPEN

waarom zijn de ogen dicht bij het slapen,hebben alle dieren oogleden en doen alle dieren die oogleden dan ook dicht tijdens het slapen
Wat ik je nu ga vertellen, is ook maar wat ik veronderstel, zeker ben ik daar niet van.
Ik veronderstel dat je ogen dichtgaan om ze zo te beschermen en op krachten te laten komen. Ook de spieren van je oogleden kunnen zich dan eens helemaal ontspannen (vergeet niet dat deze de hele dag door gespannen staan). Ik ben niet zeker ofdat alle dieren oogleden hebben, maar ik kan nu ook niet direct een dier opnoemen die er geen heeft. Elk dier dat oogleden heeft, zal zoals ik al zei die ook wel dichtdoen wanneer het slaapt, zoals ik al zei om de spieren te ontspannen en de ogen te beschermen.
De reden dat je ogen dicht gaan als je slaapt is volgens mij voornamelijk om te voorkomen dat ze uitdrogen (da's ook de reden waarom je overdag eens in de zoveel tijd met je ogen knippert, om "vers vocht" op je oogbol te brengen) en/of om te voorkomen dat je er bijvoorbeeld stof in krijgt tijdens het slapen. Dus inderdaad, zoals Gerben ook al zei, om ze te beschermen.

Er zijn wel dieren zonder oogleden: slangen, sommige hagedissensoorten (zoals de Gekko) en de meeste vissensoorten (haaien hebben bijvoorbeeld weer wel oogleden)......weet niet of er nog meer zijn. Bij vissen bestaat de kans voor uitdroging van de ogen natuurlijk niet (joh, wat gek :lol:), Gekko's likken regelmatig met hun tong over hun ogen (jakkie :?) om uitdroging te voorkomen, maar hoe slangen dat probleem oplossen weet ik eigenlijk niet. :-k
@ Nijnengek: Geen enkele slangensoort heeft oogleden, maar wel een doorzichtige schub over het oog die de ogen beschermt. De schub vervelt ook mee, en zo vernieuwt de slang af en toe zijn oogbescherming. :)
Kijk.....zo heb ik ook weer wat bijgeleerd ;)