Piepen

zeg,, ik heb nu sinds een weekje een cavia! hij heet casanova en is SUPER sgattig!! hij kruipt graag in mijn haar!! :p maar nu even mijn vraag!! waarom piepen Cavia's zo?? is het miss omdat ze bang zijn?? Xx Cavia lover!!
:shock: op verkeerde plaats geplaatst  :? je mag wel antwoorden hoor  \:D/
Ik heb het even afgesplitst ;)

Welja, waarom piepen cavia's dus? Cavia's piepen eigenlijk om duizend en ťťn redenen. Ze piepen als ze iemand bekend zien, als ze gelukkig zijn, als er een beer in de buurt is, als ze eten krijgen, ... Met andere woorden, cavia's piepen voor vanalles. Er wordt wel eens gezegd dat er in elke piep een verschil zit, een betekenis dus, en dat dit ook duidelijk hoorbaar is. Nu, er zal wel een betekenis inzitten, zoals elk dier met elkaar communiceert, maar het is voor de mens toch echt wel lastig om ook bij elk piepje te verstaan wat ze bedoelen, zeker als je niet ziet wat ze doen is een piep in principe onverstaanbaar. ;)
Cavia's maken verschillende geluiden als ze pijn hebben, om aandacht vragen of goed voelen etc.

Aandacht vragen: als de cavia aandacht wil of krakende plastic zakjes hoort, zal hij hard gaan piepen. Dat lijkt een beetje op een vogel. Zich goed voelen: Als hij zich goed voelt, maakt hij piepende en knorrende geluidjes.

Pijn hebben: als de cavia pijn heeft gaat hij een beetje kreunen en piepen.

GeÔrriteerd zijn: als een cavia vervelende geluiden hoort maakt hij een kort gebrom.

Boos zijn: als de cavia kwaad is, zal hij gaan klappertanden. Dit gebeurt vaak als hij onder zijn soort genoten is.