Operatie: Hamster met tumor (niet geschikt voor gevoelige personen!!)

Het hamstertje (Browny) van de beheerders van dierenforum.nl is op 1 november verlost van een tumor. Toen ik de foto's zag dacht ik dat deze misschien voor jullie ook wel interessant kunnen zijn dus plaats ik ze even hier.

De foto's zijn genomen door een van de mensen van Dierenkliniek Tiel-Drumpt, de tekst is verzorgd door de mensen van dierenforum.nl

Het maken van de echo, Browny onder narcose [img width=480 height=312]http://www.dierenforum.nl/pics/brownyoperatie1.jpg[/img]

Buikje geschoren, Browny vastgetaped op de hotpack en onder narcose

[img width=480 height=319]http://www.dierenforum.nl/pics/brownyoperatie2.jpg[/img]

Buikje gewassen, wat een bult zeg!

[img width=480 height=319]http://www.dierenforum.nl/pics/brownyoperatie3.jpg[/img]

Incisie

[img width=480 height=319]http://www.dierenforum.nl/pics/brownyoperatie5.jpg[/img]

De hele mikmak open en bloot

[img width=480 height=319]http://www.dierenforum.nl/pics/brownyoperatie6.jpg[/img]

De Da wijst de lever aan, die klomp eraan is de tumor

[img width=480 height=319]http://www.dierenforum.nl/pics/brownyoperatie7.jpg[/img]

[img width=480 height=319]http://www.dierenforum.nl/pics/brownyoperatie8.jpg[/img]

Dit gevaarte van zo'n 4cm is er uit onze hammie gekomen

[img width=480 height=319]http://www.dierenforum.nl/pics/brownyoperatie13.jpg[/img]

Kijkje in de buik

[img width=480 height=319]http://www.dierenforum.nl/pics/brownyoperatie9.jpg[/img]

Netjes dichtnaaien. Browny is zowel inwendig als uitwendig gehecht.

[img width=480 height=319]http://www.dierenforum.nl/pics/brownyoperatie11.jpg[/img]

Wat een tummy tuck! Make me beautiful is er niets bij :cheese:

[img width=480 height=319]http://www.dierenforum.nl/pics/brownyoperatie12.jpg[/img]

Wakker worden in de warme couveuse

[img width=480 height=319]http://www.dierenforum.nl/pics/brownyoperatie14.jpg[/img]

[b]Foto's en tekst met dank aan dierenforum.nl[/b]
jeetje wat een zware operatie voor een hamster
maar alles is dus goed gegaan??
Ja, de hamster maakt het goed.
wow wat een geval zeg die tumor.
is het zo snel gegroeit of heeftie er een tijdje mee gelopen?

wat fijn dattie uit de narcose is gekomen ;)

beterschap!
Volgens hen zou het moeilijk te zien/voelen zijn, de haren hangen er over en bij gevolg valt het niet snel op. Ik veronderstel dat het rustig is gegroeid en dat het nu pas echt merkbaar was. De hamster zou al 2 jaar oud zijn.
Inderdaad, ze heeft het te goed verborgen gehouden. Zo op de foto's met haar pootjes naar achteren getaped zie je pas wat voor bult het eigenlijk is. Browny is altijd al bol en rond (en lekker harig) geweest, de laatste twee weken viel het pas op dat er iets veranderd was aan haar buik. Daarnaast at en dronk ze nog steeds goed, alleen haar ontlasting was de écht duidelijke aanwijzing dat er iets mis was. Een tumor is nooit in me opgekomen.

Ik zal het nog sterker vertellen... nadat de DA de echo had gemaakt en met een probe in Browny had gekeken, werd ik gebeld met de mededeling dat Browny baarmoederontsteking had. En dat de hele baarmoeder eruit zou moeten of dat ze anders ingeslapen moest worden. De volgende dag ging de DA opereren en toen bleek het iets compleet anders te zijn! De DA had dit ook nog nooit gezien bij een hamster zei hij. De baarmoeder was overigens prima in orde.

Ik vind het al met al best angstaanjagend, want het leek erg veel op baarmoederontsteking en zelfs met allerlei technieken werd de juiste diagnose niet vastgesteld. Hoe zit dat dan met al die andere hamstertjes die worden ingeslapen omdat ze baarmoederontsteking zouden hebben? Misschien hadden die ook wel een operabel tumor.... :? Iets om over na te denken lijkt me.
Bedank voor de foto's hier te delen met ons op de site =D>dat had ik nog nooit gezien bij een hamstertje.Hopelijk blijft de tumor weg nu en leeft ze nog lang en gelukkig.Want zo een operatie is niet niks voor zo'n klein diertje.
Zo goed als ze opknapte na de operatie... zo snel is ze weer afgetakeld. Zaterdag merkte ik dat ze langzaam was en weinig uit haar huisje kwam. Zondag was ze een rillend hoopje met dichtgeknepen oogjes. Vanmorgen één en al ellende en vanmiddag is ze daarom ingeslapen.

De reden van de plotse terugval is onbekend. Complicaties van de operatie treden altijd binnen een paar dagen op, niet bijna twee weken naderhand. De dierenarts kon er geen verklaring voor geven.

Waarschijnlijk was ze gewoon op, ik heb er veel verdriet van dat haar tweede kans zo kort duurde.... Maar we hebben het in ieder geval geprobeerd, dat is het belangrijkste. Vanavond hebben we haar begraven op een mooi plekje.

Slaap zacht lieve Browny, wat zal ik je missen [img]http://www.dierenforum.nl/phpBB2/images/smiles/icon_cry.gif[/img]
achjee wat triest.
helaas loopt het niet altijd goed af, zoals dit keer :(

heel veel sterkte met het verlies.
wel spijtig, veel sterkte
Veel sterkte
Gecondoleerd, spijtig dat het na 2 weken dan toch nog fout moest gaan. Misschien dat hij door ouderdom is gestorven ipv door de operatie?
Bedankt allemaal voor de troostende woorden....

@ Gerben: Ja, dat zou kunnen. Ik denk het van wel. 'K heb het geloof ik wat krom geformuleerd in m'n vorige bericht, maar aan de operatie heeft het vrijwel zeker [u]niet[/u] gelegen. Want dan dan was ze niet meteen zo goed opgeknapt. Dan was ze al tijdens of vlak na de operatie gestorven of doodziek geworden volgens de DA.

Misschien waren er uitzaaiïngen van de tumor die niet zichtbaar waren tijdens de operatie. Kanker is een woekerende rotziekte. De DA kon er verder absoluut geen verklaring voor vinden. Dikke pech dus :( Maar ja ze was net twee jaar oud geworden en er was ons geen 'lang en gelukkig leven' beloofd na de operatie. Er werd gehoopt op een paar maanden waardige verlenging van Browny's leven en dat is helaas niet gelukt. Het kon fout lopen en daar heb ik me 'gelukkig' op voorbereid.

Ik hoop niet dat dit andere hamsterbaasjes zal verhinderen om hun hamster te laten opereren. Altijd proberen (als de gezondheid van je hammie het toelaat!!). Dan weet je tenminste dat je je best hebt gedaan. Hoe het naderhand verloopt blijft helaas de vraag. Je kunt pech hebben, of geluk en dan gaat je hammie nog maanden of langer mee. Als je het nooit probeert, kom je dat nooit te weten.
Sterkte je heb alles gedaan wat je kon.