Lians Cavia

gelukkig dan haha
hoe kan ik haar het beste aan me laten wennen??
want ze zit ook bijna altijd in haar huisje? heel erg bedankt  :D
Het beste om haar te laten wennen is haar lichtjes dwingen. Een goed begin is dus om alle schuilfhuisjes uit de kooi te nemen. Als je haar, je cavia, uit de kooi wil nemen doe je dat best samen met iets lekkers. Laat ze rustig aan je hand wennen en lok haar met bijvoorbeeld een stukje appel op je hand. Als je haar uit de kooi hebt laat je ze rustig aan je wennen/rondsnuffelen.
ben ik weer haha!
m'n cavia is verkouden, ze snuit de hele dag al
wat kan ik daar aan doen?
en ik wil haar uiteindelijk bij mijn konijn zetten, hoe kan ik dat
het beste aanpakken??


Om te beginnen moet je dan weten dat de voeding van de cavia verschillend is met de voeding van een konijn. In konijnenvoeding zit geen vitamine C omdat konijnen deze zelf kunnen aanmaken. Bij cavia's is het net omgekeerd, zij moeten voeding krijgen met vitamine C.

Hoe je het best kan aanpakken? Een koppeling gebeurt het best in een neutrale ruimte. Dat kan gewoon in het hok zijn, je kuist deze helemaal uit en sproeit (met een spuitbus) er een mengeling van azijn en water in. Best niet te veel water want dat verminderd de geur van het azijn te sterk.
Heb je een hok uit hout dan mag je dit rustig laten intrekken, het is maar een beetje dat je sproeit dus voor je hout kan het geen kwaad. Bij een kooi uit kunststof veeg je de kooi nadien even droog.

Je maakt het hok/kooi weer in orde en plaats eerst de cavia en daarna je konijn in het hok. Normaal zou dit goed moeten gaan, ze zullen wel even achter elkaar lopen maar dat is niet zo erg.

Het is wel belangrijk dat je hok/kooi groot genoeg is, als je konijn als een gek door de kooi begint te lopen moet er plek zijn om de cavia te ontwijken.
hmm ok...
want ik had gister al even geprobeerd maar mijn konijn
vond het maar helemaal niks en werd even aggresief
dus heb ik haar er weer naar een minuut uitgehaald..
maar ga het zo eens proberen, dankje!

Cavia's hebben hun huisje echt nodig!
Laat ze de eerste paar dagen volledig met rust, laat ze even wennen aan hun nieuwe omgeving. Daarna is het een kwestie van vertrouwen winnen en dat moet geleidelijk gaan. Voer je cavia op vaste tijdstippen, praat veel tegen haar/hem en aai hem/haar af en toe.
Je zult zien dat het na een paar weken al veel beter met je cavia gaat en ze op jou gaat reageren. Verder moet je er altijd van uit gaan dat het in het karakter zit hoe tam ze uiteindelijk worden. De ene cavia is nu eenmaal aanhankelijker dan de andere.

Cavia's zijn gezelschapsdieren en hebben recht op soortgenoten.
Mag ik je een tip geven? Koop er nog een cavia zeugje bij. Konijnen zijn vaak niet echt heel erg geschikt als hokgenoot en zeugjes (vrouwelijke cavia) gaan vaak uitstekend!