Een belangrijke vraag over mijn cavia

Hallo

Ik heb 2 cavia's, een gecastreerd mannetje genaamd Snuitje en een vrouwtjes cavia genaamd Pluisje.
Ze zijn al 4 jaar samen en dit ging goed. Maar nu heb ik een vraag:
Pluisje heeft vorige week maandag een oogoperatie gehad (het oogje moest worden verwijderd omdat dit oogje uitgedroogd, dik was en pus uit kwam) --> de oogzenuw was aangetast waardoor ze meteen aan 1 kant blind werd.
Na de operatie moesten de cavia's een tijdje appart zitten maar moesten elkaar wel blijven zien en ruiken.
Ik moest Pluisje dwangvoeren omdat ze niet wil eten en drinken --> dit ging goed.
Maar nu mogen de cavia's weer samen in 1 hok, maar Pluisje rent de hele tijd achter Snuitje aan en blijft constant aan de kont/poot ruiken/snuffelen.
Snuitje ergert zich hieraan en soms trapt/bijt hij naar Pluisje.
Maar Pluisje blijft volhouden.
Pluisje wil nog steeds niet drinken, maar gaat heel soms hooi/brokjes eten.
Ze wil geen fruit/groente of brood eten, maar ze piept wel heel hard als de koelkast open gaat of iets hoort kraken.
Ze wil wel drinken als ik haar op mijn schoot pak en het flesje tegen haar lipje aan houd.

Is dit gedrag normaal? Of moet ik de cavia's appart houden?

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen
Alvast bedankt

Samantha

Het gebeurt wel vaker bij mannetjes dat ze achter elkaar aan durven rennen. Wij hebben hier 3 cavia's waarvan 1 oudere. Wanneer deze oudere bij de andere 2 komt gebeurt het wel eens dat die 2 achter hem aan gaan lopen (waar hij absoluut niet tevreden mee is). Hier valt volgens mij weinig aan te doen, bij ons hebben de cavia's veel ruimte waardoor ze elkaar minder vaak tegen komen. De andere 2 cavia's lopen ook wel eens achter elkaar aan, ik merk wel dat deze 2 bijna altijd samen zijn en hier verder weinig problemen mee hebben.

Ik weet niet of hier een geschikte oplossing voor bestaat, als het niet vanzelf over gaat denk ik dat je ze best apart kan houden om stress te vermeiden.

Waar ik ook nog aan denk is dat het wel eens mogelijk zou kunnen zijn dat dit gedrag het gevolg is van het niet goed meer zien van je cavia. Hierdoor voelt hij zich misschien minder veilig waardoor hij vanzelf gaat lopen als de andere cavia in de buurt komt. De reactie van je andere cavia is dan de achtervolging inzetten.
De reden waarom ik hier aan denk is omdat onze cavia al erg oud begint te worden (denk ik, ik ken zijn leeftijd niet omdat hij uit een opvang komt) en volgens mij begint hij slechter te zien.

Door deze 2 situaties naast elkaar te leggen zou ik denken dat het beperkte zicht hier de oorzaak van is.