Cavia op het werk heeft jongen!

Ik werk sinds kort in een dierenspeciaalzaak en daar hadden we een cavia die zwanger was. 3 weken terug dachten we al dat ze zou bevallen omdat ze zo enorm dik was. Maar het kwam maar niet en mama caaf werd dikker en dikker. Nu was ze zelfs breder dan dat ze lang was! Wij dachten dat het niet goed zou zijn, omdat het zo lang duurde. Helaas hadden mijn collega's niet precies bijgehouden hoelang ze al zwanger was. Maar toen ik maandag aan het werk was zakte de buik wel heel erg, ze kon bijna niet meer lopen. Ik was gisteren en vandaag vrij. Ik moest toch nog even wat kopen dus ik loop de winkel binnen, en ja hoor..ze heeft jongen! Gisteren net na de middag zijn ze geboren. Tussen de middag gaat de winkel dicht en dus de lichten uit, en toen besloot ze toch maar te gaan bevallen† :lol: Ze heeft er 6 gehad, maar 1tje was dood geboren. Opzich best netjes! De rest doet het super! Papa is driekleur borstelhaar en mama zwart met beetje bruin glad. Wat ik kon zien waren en 2 borstel en 3 glad. Hele mooie dingen, 1 helemaal zwart wit en 1tje zwart met bruin, precies mama! De borstels lijken op papa† :) Nou, gelukkig is het toch goed gekomen en heeft ze 5 prachtige jongen!
Wat leuk, op die manier kan je de klanten ook dingen bijleren over cavia's. Bijvoorbeeld dat ze een dag na de bevalling al vast voedsel kunnen eten, dat ze volkomen "klaar" geboren worden en dat ze leuke geluidjes maken. Misschien wel handig om er extra informatie bij te hangen.

Is da cavia in de winkel bevrucht of hebben jullie haar zo overgekocht?
Papa is aanwezig, dus ze is volgens mij in de winkel bevrucht. Toen dat gebeurde werkte ik er nog niet. Info bij hangen zou erg leuk zijn, maar omdat ik er nog maar zo kort werk wil ik even voorzichtig zijn met nieuwe ideeen  :wink:
Vertel het gewoon tijdens een middagpauze aan een van je collega's, als die het dan een goed idee vind kan hij het uitvoeren ;)

Vin het alleen wel raar dat in die dierenwinkel mannelijke en vrouwelijke cavia's bij elkaar zitten, ik veronderstel dat de klanten die een cavia kopen hiervan op de hoogte worden gebracht?
[quote author=Mihbol link=topic=997.msg8727#msg8727 date=1163607454] Helaas hadden mijn collega's niet precies bijgehouden hoelang ze al zwanger was.
[/quote]
Nuja, het is nog steeds moeilijk bij te houden hoor. Cavia's hebben namelijk een cyclus van 16 dagen, bovendien dekken ze meestal wanneer het rustig is, dus als er niemand in de buurt is, de kans dat je dus de dag van de dekking weet is klein. Ze dragen dan 66 tot 72 dagen, dus het kan makkelijk 3 weken schillen in je voorspelling wanneer een cavia bevalt.
Dan nog eens de kleine mogelijkheid dat de cavia niet gedekt geraakt in haar eerste vruchtbaarheidsperiode en ze dus 16 dagen later gedekt wordt.

Cavia's lijken bovendien vaak al vroeg zeer dik, waardoor je soms al enkele weken voor ze bevalt denkt dat ze elk moment kan bevallen. Een zesling is dan ook nog eens uitzonderlijk, dus dat maakt de cavia nog veel dikker.