Bijten

Ik heb een ontzettend mooie cavia die op haar tijd best lief kan zijn: Helga. Dit energieke zeugje van ongeveer 9 maanden uit is helemaal wit, heeft lang haar en alleen haar kopje is zwart met bruin.

Er is alleen ťťn probleem: Helga bijt. En dan heb ik het niet over knabbelen of een keer bijten uit frustratie. Nee, deze diva lijkt serieus last te hebben van een groot gedragsprobleem. Ze komt naar je hand, begint te likken en ineens: rang! Ze bijt! Of ze loopt op de bank heen en weer, komt mijn hand tegen en neemt er een flinke knauw uit. Of: ik ben haar aan het aaien, niets aan de hand en ineens draait ze zich om en bijt.

:twisted: Ik dacht in het begin dat ze misschien nog een beetje mensenvreemd was, dus veel aaien en knuffelen zal wel goed doen. Maar ze blijft bijten. Als je je hand op tijd wegtrekt hoor je haar tanden gewoon op elkaar klappen, zo hard wil ze dan bijten.

:(

Iemand misschien enig idee wat het zou kunnen zijn? Wat kan ik er tegen doen? Knabbelsticks, niet aaien, het helpt allemaal niet. Misschien een hormoonkuurtje???

:wink:
Ik denk dat je hier niet zo echt veel aan kan doen. Volgens mij komt het door haar verleden. Misschien is ze, bij de kweker, niet veel in contact gekomen met mensen. Wat ook kan zijn is dat ze haar mishandeld hebben. Als gevolg is ze nu "bang" om nogmaals mishandeld te worden of is ze bang van mensen omdat ze niet weet wat een mens is. Ze probeert zich dus te verdedigen.

Wat je kan proberen is om handschoenen aan te doen en haar zo te aaien, vanzelfsprekend gaat ze nog proberen te bijten. Laat haar maar eens goed bijten en doe alsof het erg veel pijn doet (roep dus aaaa - niet te hard want anders beschadig je mogelijk haar gehoor). Dit doe je elke keer dat je cavia bijt. Als je er veel mee bezig bent en ze goed verzorgt zal ze beseffen dat ze je pijn doet. Stilaan zal ze minder hard gaan bijten. Jij moet laten blijken dat je bij elke beet (hard of zacht) nog steeds pijn hebt. Als je ziet dat het helpt kan je na een tijdje proberen zonder handschoen, bijt ze weer dan laat je opnieuw merken dat je pijn hebt.

Het is niet zeker dat deze methode zal helpen, maar je kan het proberen.
Dankje Bente voor je advies.

Tja... ik denk eerlijk gezegd ook dat er niet meer is wat ik kan doen. Gewoon veel TLC: Tender Love and Care.

Ik zit er ook aan te denken om haar te laten trimmen. Vanmiddag heb ik in de bieb ontdekt dat ze een Peruviaanse is: een langhaar dus. En misschien heeft ze ook gewoon last van haar haren. Ze zijn best lang nu en af en toe staat ze er zelf op.

Ik probeer haar wel regelmatig te kammen tegen klitvorming, maar dat is erg moeilijk zonder gebeten te worden. Bovendien heb ik het idee dat het haar gewoon zeer doet, ze raakt helemaal overstuur en wil niet eens meer aangeraakt worden als ik haar geaaid heb, best zielig. Dus dat kammen doe ik nu nog voorzichtiger en als ik zie dat ze het heel vervelend vindt, kap ik er maar mee.
Hey Drijntje,

Als je denkt dat ze last heeft van haar lange haren en je doet geen tentoonstellingen met haar, dan zou ik haar toch wat korter knippen.
Eerst de klitten eruit knippen, dan eens wassen, een beetje balsem erop zodat je haar later een beetje gemakkelijker kan uitkammen. haar wel goed drogen met de haardroger.
Hun haren groeien bijna even snel als onze haren, iets minder dan een cm per maand...

Knabbelsticks zou ik haar ook niet geven, dat is een dikmaker...
Geef haar veel verse groente uit je hand, zo leert ze dat ze je handen kan vertrouwen.
Het is mogelijk dat ze het bijten nooit zal afleren, maar je zal wel heel veel geduld met haar moeten hebben... Zachtjes tegen praten en onder haar kinnetje wrijven. De meeste caafjes hebben dat heel graag.
Dankje 'de lieverdjes', voor je advies. Ik wil haar haar inderdaad wat korter knippen, maar ze laat het zo moeilijk toe. Wassen doe ik wel regelmatig, alleen laat ik het meestal gewoon zo opdragen, na handdoekdroog maken. Is dat fout? Ze heeft al een flink aantal wasbeurten zo overleefd en die vindt ze ook niet zo erg. Met balsem bedoel je neem ik aan speciale caviaharenbalsem?
Ik ga niet zeggen dat je fout bent, maar caafjes kunnen er niet zo goed tegen om lang nat te zijn. Met hun langere haren duurt het zowiezo al langer tegen dat ze droog zijn.
Ik gebruik een haardroger op de laagste blaasstand maar wel een redelijk warme temperatuur. Om zeker te zijn dat het voor hen niet te warm word ook hou ik mijn ťne hand tussen de droger en het caafje. Meestal blijven ze daar wel stil bijzitten...
Je kan een gewone balsem gebruiken; zelf gebruik ik een balsem voor honden. De shampoo die ik gebruik is ook voor honden en antiparisitair (is dat goed geschreven?).
Als je dit doet zal ze zich toch al beter laten borstelen, als ze dan geen trekkende haren bij het borstelen voelt zal ze ook vlugger je handen leren vertrouwen...

Wat je eventueel ook nog kan proberen is als je haar bij u neemt steek haar dan een beetje onder een handdoek ofzo. Dan ruikt ze jou maar zal ze veel minder bang zijn.
Ik zal eens mijn best gaan doen, de fŲhn gebruiken.

Enneh... ik ben geen u hoor! :oops: Daar ben ik nog te jong voor \:D/