Beschermgedrag tervuerense herder

Hallo ,Ik heb een herder die ik gekregen heb toen hij twee jaar was, hij had inmiddels al 4 eigenaren gehad, was o.a. naar asiel gebracht omdat de eigenaar hem slecht te eten gaf etc.Het is een reu, gekruist met duitse herder.Hij is heel lief, aanhankelijk en waaks.Maar ik heb het idee dat als ik bijv ruzie met iemand heb dat hij gewoon staat te kwispelen en te kijken, maar hij doet niks.Ik had deze week nml boze mensen aan de deur, de hond in de woonkamer gelaten en tijdens de discussie aan de deur heeft de hond geen kik gegeven.Is dit normaal voor zo hond, zou hij als hij naast mij had gestaan hebben gegromd of gedreigd? Ik weet het niet.Ik train ipo speuren met hem en de trainer zegt dat hij in bijten geen plezeier heeft omdat hij erg onzeker gedrag vertoont.Hoe kan ik deze hond toch wat meer beschermingsdrift aanbrengen?Toch op pakwerk gaan zetten? Gewoon proberen? En zien of hij dan wat feller wordt daarin?Mensen kunnen ook zo mijn tuin inlopen dan gaat ie direct kwispelend naar ze toe, en wil geloof ik alleen maar spelen.Ik zie niks van territorium bewaken in dit gedrag.Hoop op reacties en advies.Groetharold
persoonlijk vind ik het niet zo erg dat een hond niet staat te grommen als je een discussie hebt met iemand. Ik zou het veel erger vinden dat hij wťl stond te grommen bij een discussie, dat lijkt me iets te gevaarlijk voor de andere persoon. Onze honden zijn ook niet allemaal waakhonden, zeker de berners niet. Die laten ook jan en alleman binnen. Moeten we ze daarom gaan trainen met pakwerk. Ik vind van niet. Laat elke hond in zijn waarde als zoals hij geen agressief gedrag toont en luistert. pakwerk vind ik het aanleren van agressief gedrag en niet iets voor een huisdier.
Als je een waakhond wil denk ik dat je beter een pup in huis neemt en die dan opleidt tot waakhond. Deze hond heeft duidelijk het waken en beschermen niet in zich en ik denk dat je daar niet veel aan kan doen.