Ragdoll

Ragdolls zijn hele lieve en aanhankelijke katten die vrij groot worden. Poezen tussen de 3kg en de 5kg, katers tussen de 4kg en de 8kg. Ze zijn zachtaardig en kunnen helemaal slap in je armen hangen (vandaar de term Ragdoll : lappenpop). Ze kunnen zeer goed overweg met andere huisdieren en zijn ook heel mensgericht. Ze worden wel de hond onder de katten genoemd. Vaak erg intelligent, ze kunnen van alles leren en apporteren graag.

Door hun zachte karakter werd vaak gedacht dat deze katten geen pijn voelden of geen karakter hadden. Niets is minder waard. Een Ragdoll zal zelden zijn nagels uitslaan, maar als je hem niet goed behandeld zal hij, net als iedere andere kat, vals en schuw worden.

Ze hebben een half langharige vacht, zonder ondervacht, waardoor deze zeer makkelijk in onderhoud is. Een keer per week borstelen is in principe voldoende. De vacht staat van het lichaam af. De ogen van een Ragdoll zijn altijd blauw. Een Ragdoll zonder blauwe ogen is per definitie niet raszuiver. Het zijn pointkatten die in de vari?teiten Bi-colour, pointed en mitted voorkomen, met mogelijke tekeningen als lynx, tortie of torbie (tortie/lynx).

-Het is niet verstandig een Ragdoll buiten te laten lopen. Ze zijn enorm aanhankelijk en open en hebben vaak een grenzeloos vertrouwen in mensen. Daardoor en doordat ze er zo mooi uitzien, kunnen ze makkelijk worden meegenomen door vreemden. Een kattenren is een goed alternatief. Ze vinden het niet erg om binnen te blijven.

- Ragdolls kunnen er slecht tegen om alleen te zijn. Als je zelf niet veel thuis bent is het verstandig twee kittens te nemen ipv een. Het zijn ideale gezinsdieren. Heel lief voor kinderen. Ze zijn erg op mensen gericht wat zich soms uit door achter de gezinsleden aan te lopen. Ze willen erg graag bij je zijn. Ze kunnen met hun zachte stem hele gesprekken houden, maar zijn geen mauwerds.

- de prijs van een Ragdoll (als huiskat) is vanaf 500 euro. Voor een show- of fokkwaliteit kan dat het dubbele betekenen.

- Uiterlijk:
Colourpoint: de points zoals het masker, de oren, de poten en de staart zijn donkerder dan de rest van het lichaam, wat meestal cremekleurig is. De colourpoint mag geen wit hebben. De voetzooltjes hebben dezelfde kleur als de points.
Mitted: deze Ragdoll heeft vier witte voetjes (sokjes aan de voorpoten, hoge laarsjes aan de achterpoten) en is op de buik helemaal wit van de kin tot aan de staartaanzet (buikstreep). De points met uitzondering van de poten zijn donkerder dan de rest van het lichaam.
Bicolour: Het masker heeft een omgekeerde witte V. Deze mag maximaal tot aan de buitenste oogranden lopen en eindigt in het voorhoofd. Staart en oren zijn gekleurd. Kin, borst, poten en buik zijn wit. Rugdek is creme, met uitzondering van de bicolour kleuring.

Kleuren:
Sealpoint: de vacht kan varieren van licht tot warm bruin. Neus en zooltjes zijn donkerbruin
Bluepoint: de vacht is ivoorkleurig, de points zijn licht tot donkergrijs. Neus en zooltjes zijn grijs.
Dit zijn de meest gangbare kleuren.
Nieuwe kleuren zijn:
Chocolate
Lilac
Red
Cream

Nieuwe aftekeningen zijn: lynx (tabby), tortie of torbie (tortie/tabby)

Kittens zijn wit bij de geboorte. Afhankelijk van de kleur ziet men de kleur vanaf zo?n twee weken verschijnen. Bij donkere kleuren is de tekening eerder zichtbaar.

De Ragdoll is een stevige gespierde kat die pas na drie jaar helemaal is uitgegroeid.

Ze hebben een wigvormige kop met een platte schedel tussen de oren. Een bol voorhoofd en een brede neus. Ze hebben ronde wangen en een ronde snuit.

De oren hebben een brede aanzet, zijn wijd op de kop geplaatst en rond van vorm. Middelgroot.

De ogen zijn groot. De buitenste oogrand moet in lijn staan met de aanzet van de oren.

Ze hebben een korte nek en zijn bij de heupen even breed als bij de schouders. Ze hebben een smalle borst en een gedrongen lichaam.

Hun voetjes hebben lange haren (pluimpjes) tussen de tenen en ook bij de oren zijn er pluimpjes. Ze staan hoger op de achterpoten dan de voorpoten.

De vacht is bij de nek het langst. In de winter hebben ze een prachtige volle kraag. De staart moet lang zijn en vol van vacht.