Selkirk Rex

Rasbeschrijving:
Selkirk Rex raskenmerken Het dominante Rex-gen van de Selkirk zorgt ervoor, dat de haren in losse afzonderlijke krullen gerangschikt. Rondom de nek, op de start en op de buik zijn de krullen het duidelijkst. In de vacht van de Selkirk zijn alle haarsoorten aanwezig.

Land van herkomst: Wyoming (USA)

Kop:
Ronde brede kop met volle wangen, stevige kaken, een kort ,vierkant snuitje. Van opzij gezien een afgerond voorhoofd, een duidelijke glooiing bij de neusbrug en een stevige kin met een goed sluitend gebit.
Oren:
Middelgroot, wijd uit elkaar geplaatst met vrij puntige toppen.

Ogen:
Grote, ronde ogen, wijd uit elkaar geplaatst.

Lichaam:
Korte stevige nek. Lichaam is semi-cobby ,hoekig met een brede borst. Rechte rug met een licht opgaande ruglijn. Door de stevige beenderstructuur is de kat zwaar.

Poten en voeten:
Middellange poten met stevige beenderstructuur. Grote ronde voeten.

Staart:
Matig lang, dik aan de basis, iets taps uitlopend in een afgeronde punt.

Vachtstructuur:
De Selkirk Rex heeft een volle, plucheachtige,dichtingeplante zachte vacht. De dekharen kunnen wat stugger zijn. Kittens worden met een gekrulde vacht geboren, maar met 6 maand verdwijnen de krullen uit de vacht en gaan vanaf 8-10 maand opnieuw een gekrulde vacht ontwikkelen. Dit is toegestaan tot een leeftijd van 2 jaar. Kittens worden daarom op type gekeurd. Vachtlengte: Korthaar: het haar niet langer dan 2? tot 5 cm. Langhaar: lang en golvend Alle patronen, kleuren en aftekeningen zijn toegestaan, ook witte vlekken.

Korte geschiedenis van het ras:
In 1987 werd Miss DePesto geboren in een nestje huiskatjes ergens in Wyoming (USA). Een vrouw die voor een Sociale Dienst werkte bracht haar naar Jeri Newman in Montana, vanwege haar ongewone vacht. Jeri ontdekte dat Miss DePesto`s moeder en 5 nest broertjes/zusjes alle normaal behaard waren. Als we ervan uitgaan dat de onbekende vader krulharig was, dan had statisch gezien 50% van het nest krulharig moeten zijn. Natuurlijk werkt de Wet van Mendel niet altijd en zal er dus nooit waterdicht bewijs zijn. Echter, geen enkele andere krulharige kat werd in de streek gevonden, wat ons doet denken dat Miss DePesto de oorspronkelijke mutatie met dit nieuwe gen.

De genen die verantwoordelijk zijn voor de Engelse Cornish Rex en Devon Rex zijn beide recessief. Het gen wat de Amerikaanse Wirehair (= draadhaar), gevonden in Oost USA, veroorzaakt is dominant, maar de vacht voelt geheel anders aan. De Selkirk Rex heeft een zachte pluizige vacht bij en de langharige - en de kortharige katten. Jeri Newman kruiste de vreemd krulharige kat met haar Perzische kater en was verrukt toen ze 3 krulharige kittens en 3 gladharige kittens kreeg, wat aangaf dat het om een dominant gen ging.

De Selkirk Rex wordt uitgekruist met verschillende rassen om een zo breed mogelijke genenpool te krijgen. Wanneer hun aantal groot genoeg zal zijn, wat de toekomstige gezondheid en genetische levenskracht van het ras garandeert, zullen de uitkruisingen worden stopgezet. De rassen die momenteel voor uitkruisingen worden gebruikt zijn, Amerikaans KH, Brits KH, Exotic, Pers en Himalayan.

Omschrijving:
De Selkirk Rex is een vrij grote, gespierde kat. De vacht is pluizig en gekruld, wat sommige mensen het dier "De Kat in Schaapskleding" doet noemen. De lichte glooiende dek-, donsharen en ondervacht is het resultaat van een spontane mutatie. Snorharen zijn gekruld, maar hebben de neiging broos te zijn en breken af wanneer de kat ermee speelt. Kittens worden krulharig geboren, verliezen gewoonlijk grotendeels van hun krullen, die op 8-10 maanden oude leeftijd weer terug komen. De hoofd is rond met een uitgesproken snoet. De eerste kat droeg een langhaar gen, waarom de lang - en korthaar variaties zijn ontwikkeld.
Een evenwichtige smaak heeft zich doen blijken bij de keurmeesters en het publiek: 50% vindt de kortharige mooier, 50% vindt de langharige mooier!

Karakter:
De Selkirk Rex is een vrolijke kat met een lief, zachtaardig en sympathiek karakter. Ze is geduldig, liefdevol en verdraagzaam. De Selkirk Rexen zijn actieve katten die van spelen en klimmen houden. Een flinke krabpaal en voldoende speeltjes zijn daarom raadzaam.

Ze houden van menselijk gezelschap. De omgang met soortgenoten is uitstekend en ook met honden gaan ze goed om. Vanwege hun soms wat rommelige uiterlijk en grappige, lieve oogopslag en hun grappen en grollen maken ze hun eigenaren vaak aan het lachen. Het is een echte knuffelbeer.

Verzorging:
Dit ras heeft een zacht aanvoelende vacht die bestaat uit niet klittende, losvallende krullen. Selkirk Rexkatten kunnen een langharige en kortharige vacht hebben. Beide vari?teiten hebben betrekkelijk weinig vachtverzorging nodig. In tegenstelling tot de Devon- en Cornish Rexkatten verhaart deze kat op dezelfde manier als normaalharige katten.

Borstelen moet tot een minimum beperkt worden, omdat de vacht door al te veel borstelen en trekken kan worden beschadigd en de krul er al snel uitgetrokken wordt.

Wanneer de kat naar de show gaat, zal de vacht gewassen kunnen worden. Dit kan het beste enkele dagen voor de tentoonstellingsdag gebeuren. Als je de juiste shampoo gebruikt dan zullen de krullen - die door het borstelen eruit getrokken zijn - er vanzelf na een half uurtje weer inspringen. Onze ervaring is echter dat de krullen verdwijnen bij de korthaar en dat de vacht glad wordt. Eventueel kan de vacht vlak voordat de kat bij de keurmeester moet verschijnen met een plantenspuit of speciale spray heel lichtjes vochtig gemaakt worden, waarna de krullen er met de hand in gekneed kunnen worden (langhaar).

Volgens Selkirk Rex-eigenaars hebben de gecastreerde katten over het algemeen de beste vachten, omdat deze niet onderhevig zijn aan hormonen en hormoonschommelingen.

Cattery Peluche