Devon rexOffici?le rasnaam:
Devon rex Land van herkomst:
De geschiedenis begint in 1960 in het Engelse graafschap Devon. Bij een verlaten tinmijn dook geregeld een zwerfkater op met een bijzonder uiterlijk: hij had een gekrulde vacht. Bij de tinmijn woonde Beryl Cox die de kater probeerde te vangen maar dit lukte niet, hij was bang van de mensen. Ze kon wel een verwilderde schilpad-met-wit poesje vangen, dat duidelijk zwanger was. Deze poes kreeg een nestje en er bleek een katertje tussen te zitten met een gekrulde vacht, net zoals die zwerfkater. Ze hield het katertje en gaf het de naam Kirlee. Dit is de stamvader van alle Devon rex katten.

Lichaam:
De Devon rex heeft een gemiddeld lang lichaam dat stevig, gespierd en elegant is met een brede borst.

Hals:
Slanke hals

Hoofd:
Het hoofd is typisch voor dit ras; Wij(liefhebbers) spreken vaak over een breed 'hartvormig' gezicht. De kop is vol en breed, vormt een korte wig met duidelijk geprononceerde glooiingen aan de buitenkant van de oren, jukbeenderen en snorhaarkussens. De neusrug heeft een stop en het geronde voorhoofd gaat over in een platte schedel. De korte voorsnuit is goed ontwikkeld met duidelijke snorhaarkussens met gekrulde snor- en wenkbrauwharen. Stevige kin. Een weetje: De kop van E.T uit de film van Steven Spielberg is gebaseerd op de kop van de Devon rex (evenwel zonder de oren).

Ledematen:
De poten zijn stevig en vrij lang. De achterpoten staan hoger dan de voorpoten.

Ogen:
De ogen zijn ovaal, groot, helder en stralend van kleur, ze zijn wijd uiteengeplaatst en de buitenhoek wijst in de richting van de oren. De oogkleur moet passen bij de vacht, maar er zijn verder geen beperkingen.

Oren:
De oren zijn groot in vergelijking met de kop. Ze zijn laaggeplaatst, wijd aan de basis en ze eindigen in afgeronde toppen. Ze zijn bedekt met fijne beharing en kunnen oorpluimtjes hebben.

Staart:
Deze is gemiddeld tot lang en moet uitlopen in een punt. Deze moet ook goed bedekt zijn met vacht, maar mag niet warrig zijn.

Voeten:
Kleine ovale voetjes.

Vacht: De vacht heeft zowel dekhaar, ondervacht als donshaar en is gekruld of gegolfd met en textuur die zacht, vol en fijn is. Deze is dicht ingeplant, de dichtste beharing zit op de zijkanten, oren, gezicht, rug, poten en staart. Niet zo dichte beharing is er op de kop van het hoofd, de borstkas, buik en nek. Kale plekken zijn uit den boze. De vacht is iets rommeliger dan van een Cornish rex. Deze vacht vereist weinig verzorging, een wekelijkse borstelbeurt is toereikend , maar wij houden het bij de dagelijkse aaibeurten.

Kleur:
Alle kleuren zijn toegestaan.

Gewicht:
Het gewicht varieert tussen 2 en 4 kg.

Karakter:
Het karakter is naast het unieke uiterlijk een van de grootste troeven van de Devon rex kat. Hij is namelijk zeer lief, aktief, het zijn vrolijke sociale dieren, die het goed kunnen vinden met andere huisdieren en kinderen. Als ze veel alleen zijn kunnen ze eenzaam en ongelukkig worden, een kats speelkameraadje is dan ook vaak aangewezen. Wat je ook doet in huis, de Devon rex zal zich altijd bemoeien, maar niet opdringen. Er kan hen ook vanalles aangeleerd worden zoals apporteren, aan een tuigje lopen en reageren op commando.Op dat vlak zijn ze de honden onder de katten. Ze worden graag geaaid en geknuffeld, maar spelen doen ze ook zeer graag. Liefhebbers van rexkatten hebben een veelzegende slogan: " Wil je iets gex, neem dan een rex".

Tekst en foto's met dank aan Cattery Van Arlington.