Britse Korthaarland van herkomst:
De wortels van de Britse Korthaar moeten we in het Groot-Brittannie van rond 1900 zoeken. lichaam:
Niet alleen door de kwaliteit van de vacht onderscheidt de Britse Korthaar zich van de gewone kortharige huiskatten, maar voornamelijk ook door lichaamsbouw, die enige overeenkomsten vertoont met de bouw van de Perzische kat. Ze behoren een brede borstkas en een korte gespierde rug te hebben, de bouw behoort in alle opzichten gedrongen te zijn. De poten zijn kort en recht, met ronde, stevige voetjes.

gebit:

hals:

hoofd:
de kop oogt zeer massief. De kop is rond, met volle wangen en een brede schedel en staat geplaatst op een korte en dikke, gespierde nek. De brede neus is kort en recht, en de neusaanzet mag niet te geprononceerd zijn, maar moet in een lichte welving in het ronde schedelvoorhoofd overgaan. De kin is stevig en goed ontwikkeld. Volwassen katers hebben een massievere kop dan poezen en vertonen de zogenaamde katerwagen.

ledematen:

ogen:
Groot en rond, ze kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de vachtkleur.
De meest voorkomende oogkleur is bij de volledige kleuren koper en bij de points blauw.

oren:
Klein, kort en breed aan de basis, staan ver uit elkaar.

staart:
De dikke staart is kort tot gemiddeld van lengte en heeft een afgeronde punt.

voeten:

vacht:
De dicht ingeplante, korte vacht voelt stevig aan, is veerkrachtig en ligt door de dikte en dichtheid van de vacht niet glad aan, maar staat een beetje van het lichaam af. Sommige Britse Korthaarkatten hebben een te losse, lange of zachte vacht, deze zijn niet geschikt voor tentoonstellingen.

kleur:
De vacht van de Britse Korthaar kan erg veel verschillende kleuren en kleurpatronen hebben. De bekendste en geliefdste kleur is echter al jarenlang effen blauw. De effen gekleurde komt o.a. voor in wit, zwart, blauw, rood, creme, chocolate en lilac. Ze behoren koper tot oranjekleurige ogen te hebben met uitzondering van de effen witte die ook twee blauwe ogen kan hebben of odd-eyed mag zijn. Er mag in de vacht van effen gekleurde katten geen witte haren of aftekeningen voorkomen, elke haar behoort van de haarpunt tot de wortel zo veel mogelijk dezelfde kleur te hebben. Parti-colours zijn gekleurde katten met witte delen in de vacht, ze zijn er in verschillende varieteiten met alle hun eigen benaming afhankelijk van de hoeveelheid wit in de vacht en de soort aftekening. De bekendste zijn de bicolour en de tricolour. Voor beide varieteiten geldt dat het wit niet meer dan een derde van het lichaamsoppervlak mag beslaan, maar ook niet veel minder. De Bicolour heeft altijd een effen gekleurde vacht en het wit beslaat niet meer dan een derde van het lichaam. De aftekeningen het liefst zo symmetrisch mogelijk, en bij voorkeur een omgekeerde V op het voorhoofd. Voor tricolours gelden dezelfde regels maar deze hebben in plaats van een basiskleur twee basiskleuren waarvan een altijd rood of creme, die flinke regelmatig gevormde vlekken vormen die niet in elkaar overlopen. Katten die verschillende kleuren vlekjes in de vacht hebben maar geen witte aftekeningen, worden schildpadkatten of torties genoemd, deze katten zijn bijna altijd van het vrouwelijke geslacht. De vlekjes bij deze katten moeten erg klein zijn en zo veel mogelijk in elkaar overvloeien, wat een heel apart, gemeleerd effect geeft. De hoofdkleur kan onder meer zwart, blauw, chocolate en lilac zijn en de andere kleur is altijd rood of creme. De kleur van de ogen is koperkleurig tot oranje. Er zijn vier verschillende tabbypatronen, te weten het getickte, gestreepte, gevlekte en gemarmerde patroon. Tabby's komen onder andere voor in zwart, rood en blauw, maar ook andere kleuren behoren tot de mogelijkheden. De tabbytekeningen moeten zo duidelijk mogelijk zijn. Tabby's behoren koperkleurige tot oranje ogen te hebben met uitzondering van de zilvertabby's, deze worden gefokte met oranje of groene ogen. De zilverkleurige varieteit bestaat nog niet zo lang, maar zijn wel erg in trek. De ondervacht is zilverwit, de rest van het haar is wel normaal gepigmenteerd en kan zwart of rood zijn. De meest recente vacht die men bij de Britse Korthaar ontwikkelde heeft is de colourpoint. Colourpoints komen voor in alle kleuren die ook te zien zijn bij de Perzische kast. Het contrast tussen de lichaamskleur en de gekleurde points moet zo duidelijk mogelijk zijn. De meeste colourpoints hebben nog lichtblauwe ogen.

gangwerk:

schofthoogte:

gewicht:
Een volwassen poes weegt rond de 6/7 kilo en een kater rond de 8/9kg.

extra:
Door kruising met Perzen, kan er in de genen bij paring tussen twee Britse korthaar katten soms een btrittanica kitten voorkomen.
Ieder jaar moet er getest worden op HCM en PKD, dit kan je laten doen bij een erkend centrum.

Foto met dank aan http://www.kattenforum.be