Aanschaf

Een hamster is een gemakkelijk diertje, maar dat neemt niet weg dat je op nogal wat zaken moet letten voor en tijdens de aanschaf.

Zo moet je even nadenken of een van de gezinsleden niet allergisch is voor hamsters. Je moet weten waar je je hamsterkooi kan plaatsen, en waar je je hamster gaat laten tijdens je eigen vakantie. Een hamster is tevens een nachtdier, dit wilt zeggen dat je zeker 's avonds veel tijd moet hebben om met de hamster te spelen. Maar natuurlijk moet je ook overdag tijd hebben, om bijvoorbeeld de kooi uit te kuisen.

Is een hamster wel het geschikte dier voor u? Waarschijnlijk wel, een hamster heeft immers geen echt uitgebreide verzorging nodig, en de verzorging die toch nodig is is ook niet zo duur als bijvoorbeeld bij een hond of een kat. Het is echter wel zo dat een hamster overdag slaapt, hoewel dit voor werkende of schoolgaande mensen vaak eerder een voordeel is. Het enige echte nadeel zou kunnen zijn dat hamsters niet zo een knuffeldieren zijn, hiervoor neem je beter een dwergkonijn. Je kan je hamster op verschillende plaatsen kopen, maar indien je niet van plan bent om ermee te fokken, is het aan te raden om je hamster van bij een hamster of knaagdieren opvang te halen. Deze zitten vaak overvol door (ongewilde) nestjes van andere hamstereigenaars of mensen die geen 2 keer hebben nagedacht voor ze een hamster aanschaften. Als je op het internet even zoekt kom je vaak zo wel een opvang uit je buurt tegen. Ook dierenasiels hebben vaak hamsters zitten. Je kan je hamster ook van bij een dierenwinkel halen, maar de meeste dierenwinkels vestigen hun diertjes vaak met te veel in een te kleine ruimte, en zowel mannetjes als vrouwtjes bijeen, waardoor dus weer ongewilde nestjes bij nieuwe hamstereigenaars ontstaan en dus vaak weer extra hamsters in de opvangen en asiels terecht komen.
Indien je echter wel van plan bent om met je hamster te fokken, is het aan te raden om je hamster van bij een echte fokker te halen, deze zijn meestal nog nooit ziek geweest en verkeren normaal gezien in een uitstekende gezondheid. Ook zijn deze meestal al tammer dan de hamsters uit bijvoorbeeld een dierenwinkel.
Je kan best aan de verkoper vragen of je wat hamstervoer mag meenemen voor de overgang van hun eten naar jouw eten wat makkelijker te laten gaan. Deze overgang kan je het best geleidelijk doen, door de eerste dag ? gewend voer en ? van jouw voer te geven, de tweede dag de helft van elk, de derde dag het omgekeerde van de 1ste dag en daarna volledig jouw eigen voer geven.

Je kan het best zelf een vervoerkooitje mee naar de verkoper nemen, vaak worden hamstertjes meegegeven in kartonnen doosjes, deze kunnen ze echter open knagen waarna ze je auto gaan ontdekken (een kartonnen doosje is dus niet echt een aanrader). Je kan vervoerskooitjes kopen in een dierenwinkel, maar je kan ze ook zelf maken. Zorg er wel voor dat je, wanneer je hout gebruikt, zorgt dat het hout niet te glad is en dat er ook geen diepe groeven inzitten, hieraan kunnen ze hun teentjes bezeren. Je kan trouwens best je hamster in de (vroege na-)middag kopen, dan zijn ze het levendigste, en kunnen ze dus al ineens aan je wennen.

Elke hamstersoort is echter anders, kijk dus even bij de hamstersoorten wat voor jouw de meest geschikte hamster is.

Bij de aanschaf moet je er vooral op letten dat de hamster of een van zijn kooigenoten niet ziek is, dat hij 5 weken of ouders is (best ook jonger dan 7 weken, dan krijg je ze het gemakkelijkste handtam). Het geslacht maakt niet zoveel uit, behalve wanneer je van zin bent om ermee te gaan fokken natuurlijk.