Voortplanting

In het najaar (september ? december) zal de geit plots zeer veel mekkeren. Dit is het teken dat ze naar de bok wil. Ze is op dat moment vruchtbaar, indien u dus lammetjes wil in het voorjaar, zal u een van die dagen met de geit naar de bok moeten. Indien de geit niet bevrucht is zal ze na ongeveer 3 weken (dit is de duur van de cyclus van een geit) opnieuw zeer veel mekkeren. Dit betekent dat de bevruchting mislukt is en dat ze dus weer gedekt wilt worden. Eens de geit bevrucht is zal het nog ongeveer 150 dagen duren vooraleer de lammetjes geboren worden.



Ten laatste 2 maanden voor de bevalling moet je de geit voor een laatste keer melken. Dan is de uier helemaal leeg en kan de geit beginnen met de voorbereiding op de nodige melkproductie.

Ondertussen blijft de bevalling naderen, het is belangrijk dat u de eetgewoonte van de geit goed in de gaten houdt. Zorg ervoor dat ze altijd voldoende (kracht)voeder krijgt en dat er steeds vers water en hooi beschikbaar is.



De dagen rond de uitgerekende bevallingsdag is het best dat er iemand in de buurt is. Meestal heeft een geit geen hulp nodig, maar het is belangrijk dat alles vlot verloopt maar met het werpen valt er niet veel te helpen. Normaal gezien komt de navelstreng vanzelf los, gebeurt dit niet moet je deze afscheuren (nooit knippen) op een 10 ? 15cm van de navel. Daarna moet je met Jodium desinfecteren. Na de bevalling moeten de lammetjes direct beginnen met zuigen, de eerste biestemelk is extra voedzaam. Indien ze niet op eigen kracht deze melk kunnen binnenkrijgen moet je dus helpen. Melk de geit een klein beetje, doe deze melk in een spuitje en zorg ervoor dat het lammetje deze langs de normale weg binnenkrijgt. Hoe meer, hoe beter. De nageboorte moet ten laatste 8 uur na de bevalling komen. Het kan echter wel zo zijn dat de nageboorte al is gekomen, maar dat je ze niet vindt. De nageboorte is erg voedzaam en wordt dus vaak door de geit zelf opgegeten. Ook honden of andere dieren kunnen de placenta hebben opgegeten.



Hierna is het belangrijk er op te blijven letten dat de geitjes allen even veel eten krijgen. Vanaf 3 lammetjes kan het dan ook nodig zijn om een aantal lammetjes af te zonderen zodat ook de zwakkere de kans krijgen om te drinken. Zo krijgen zij gelijke kansen om uit te groeien tot een prachtige bok of melkgeit. Het geslacht is vrijwel direct na de bevalling te bepalen.



Wanneer de geiten volgroeid zijn, kunnen ze zelf ook voor nageslacht volgen en uiteindelijk na ongeveer 15 jaar heen gaan.