Tam

Ik zou graag willen weten of het moeilijk is om een rat tam te maken. Ik heb mij gisteren een schat van een rat aangeschaft en nu wil ik hem zo snel mogelijk hand tam. Ik zou dus graag wat informatie hebben omtrent het tam maken van een rat. Op dit moment zit hij een beetje weggekropen in zijn hokje.
U dient uw ratje regelmatig even uit zijn kooi te halen. Wanneer u dit niet doet kan hij moeilijk aan u wennen en wordt hij schuw. Schuwe dieren kruipen weg in een hoekje of verstoppen zich.

Als u uw ratje dus (had)tam wil maken dient u hem regelmatig uit de kooi te nemen en er dan zo een 5 ŗ 10 minuten mee bezig te zijn. Hoe meer tijd u aan uw rat spendeerd, hoe tammer hij zal worden.

Hoe vroeger u begint met het tam maken van uw ratje, hoe sneller en eenvoudiger het zal gaan. Als uw ratje zo een 6 weken oud is en u neemt hem regelmatig uit zijn kooi, speelt er wat mee en geeft hem wat lekkers zal hij vanzelf tam worden.
Hoe kan ik - nadat mij rat tam is - ervoor zorgen dat hij netjes op mijn schouder blijft zitten? Dit is volgens mij niet eenvoudig aan te leren of vergis ik mij hierin?
Dit is niet zo moeilijk als je zou denken. Als je wil kunnen rondlopen met je rat moet je rat netjes stil blijven zitten op je schouder. Als u uw rat, iedere keer als hij stil zit, iets lekkers geeft zal hij leren dat hij stil moet blijven zitten. Als hij niet blijft stil zitten zet je hem telkens weer op terug tot hij begrijpt dat hij op die plek stil moet zitten. Als je wil dat je met je rat door het dorp kan gaan wandelen is het zeer belangrijk om hem hiertoe voldoende op te leiden. Wandel in het begin (nadat hij heeft geleerd om in een vertrouwde omgeving stil op uw schouder te blijven zitten) rond op plaatsen waar het rustig is maar wel volkomen nieuw. Uw rat zal graag op ontdekking gaan maar dat mag hij niet wanneer hij op uw schouder zit. Gaat hij toch op ontdekking plaats je hem steeds terug op die ene plek.

Hou er ook rekening mee dat dit voor uw rat volkomen nieuw is. U kan dus niet verwachten dat hij meteen 10 minuten gaat stilzitten op uw schouder. U dient dit rustig op te bouwen.
Erik vraagje, heb je je rat bij een dw gekocht? en heb je er 1 of meerdere?
ratten horen niet in een dw thuis, ze zitten daar in labbakken op zaagsel wat niet goed voor ze is, omdat daar giftige stoffen inzitten, ik zelf zweer bij aubiose maar er zijn meerdere ondergronden. als je een rat in de dw koopt steun je de broodfok. daar worden vrouwtjes keer op keer gedekt om maar nestjes te krijgen. ratten kun je beter halen bij de opvang of rattery, ookal zitten ze aan de andere kant van het land, rattentaxi kan altijd geregeld worden
en ratten zijn echte groepsdieren, als ze alleen zitten kunnen ze gaan bijten...
je kunt heel veel over ratten opzoeken op verschillende site's typ maar eens op google tamme ratten in, dan krijg heel veel site's
ik heb zelf 5 ratten en heb alles geleerd via het internet
[quote="Erik"]Ik zou graag willen weten of het moeilijk is om een rat tam te maken. Ik heb mij gisteren een schat van een rat aangeschaft en nu wil ik hem zo snel mogelijk hand tam. Ik zou dus graag wat informatie hebben omtrent het tam maken van een rat. Op dit moment zit hij een beetje weggekropen in zijn hokje.[/quote]

Op zich is het niet zo heel erg moeilijk om een rat tam te krijgen, maar hier gaat wel veel tijd en aandacht in zitten. Met iets lekkers kom je vaak een heel eind.
Uit je tekst maak ik op dat je nog geen ratten had en er nu 1 gekocht hebt.
Zoals gast al zei, ratten zijn groepsdieren en het zou dus voor je rat beter zijn (en voor jezelf leuker) om er minstens 1 bij te nemen, die natuurlijk hetzelfde geslacht heeft.
Ik neem aan dat de rat die je nu hebt nog een jong ratje is en dan is 1 ander ratje erbij zetten voldoende.. Deze ratjes moeten dan echter nog wel aan elkaar wennen voor je ze samen in de kooi zet. Dit kun je het beste op voor beiden neutral terrein doen.
En zoals gast al zei kun je ratten niet alleen in dierenwinkels kopen maar zijn er ook ratteries en opvangen die ook vaak jonge ratjes hebben.
Ik weet niet waar je woont, maar in Enschede zit een opvang die nog 7 vrouwelijke en nog 12 mannelijke rittens heeft die een thuis zoeken, ook verblijven daar 5 (jong) volwassen mannen en 4 (jong) volwassen dames, die allemaal goed met rittens samen kunnen...

Ik zelf heb op dit moment 11 mannetjes die samen in 1 kooi wonen, zij spelen samen, wassen elkaar, slapen lekker tegen elkaar aan, stelen elkaars lekkers, stoeien samen, kortom hebben het leuk samen...
Hoe veel tijd en aandacht jij ook aan je ratje besteed een soortgenootje vervangen, kun je als mens echt niet...
Ik heb het voor je aangepast, Lempinimi
[quote="Bente"]Ik heb het voor je aangepast, Lempinimi[/quote]

Dank je Bente...
Heeyy,,,

Het tam maken is niet zo heel moeilijk. Gewoon veel op pakken. En achter de oortjes kroelen...en knuffelen en praten...En je hand in het hok doen en iets lekkers op je hand pakken. Vaak zullen ze dit gaan aan pakken als ze jou vertrouwen... en op je schouder zitten is niet erg moeilijk. Bij mij als ik ze op me schoot zet. kruipen ze zelf in me nek en blijven daar zitten...Alleen soms wel op letten.Dat ze niet in slaap vallen en dat ze dan van je schouder vallen als je gaat lopen!

gr marit

p.s. Heb je maar een ratje? het is van belang voor ratjes met 2 of meer te zijn. Hoe veel aandacht je ze ook geeft. Ze zullen nooit echt gelukkig zijn.Jij kunt niet met je ratje praten en hij zal altijd wat missen...Ook is uit onderzoek gebleken dat ratjes die alleen leven ongeveer een jaar jonger overlijden dan ratjes die samen zijn!