Verzorging

* Halsbandjes:
Het is aan te raden een halsbandje te kopen dat past rond het nekje van de puppy en dat niet te groot is en wanneer het te klein wordt een nieuw aan te schaffen. Bij een halsband dat te groot is kan de puppy er gemakkelijk uit loskomen terwijl je aan het wandelen bent of kan hij achter een takje blijven hangen.
Wanneer u een goede, geschikte halsband voor uw hond wenst, kunt u best een nylon of een lederen halsband nemen, een nylon halsband is makkelijk uit te wassen * voeder- en drinkbak
In de winkels zijn veel verschillende soorten voederbakken te vinden. Het is beter een iets zwaardere aan te schaffen zodat hij niet gemakkelijk over de vloer kan verschuiven. De goedkopere voederbakken zijn vaak gemaakt uit licht plastik en kunnen dus gemakkelijk door de hond verschoven of omgekieperd worden.

Er zijn ook staanders verkrijgbaar die gemaakt zijn uit ijzer of hard plastic, die op geschikte hoogte voor uw hond kunnen geschoven worden en voorzien zijn van 'antislip' dopjes zodat ze niet kunnen wegschuiven. Deze zijn iets duurder van prijs maar zijn zeer geschikt.

Dagelijkse verzorging:

* haarklitten verwijderen
Verwijder met een borstel de haarklitten die ontstaan aan de oren, poten, buik,...
Wanneer het niet mogelijk is om ze weg te kammen kan je ze ook afknippen.

* borstelen
Wanneer je een hond wenst met een mooie vacht is het nodig om uw Golden Retriever iedere dag te borstelen en af en toe eens te wassen. Zo behoudt u een mooie en gezonde vacht.

Lichaamsverzorging:

Golden Retrievers vragen buiten een schone vacht niet veel extra verzorging.

* ogen schoon en gezond houden
Gezonde ogen zijn glanzend en helder
Wanneer de hond last heeft van een geel groene afscheiding aan de ogen kan u best een advies vragen aan uw dierenarts.

* neus
De neus van een Golden Retriever heeft een zwarte kleur maar kan soms roze zijn. Verkleuring van de pigmenten vindt tijdens de koude wintermaanden plaats bij teven en reuen. Bij teven kan het ook nog eens plaatsvinden tijden de loopsheid. Dit noemt men een wisselneus. Dit is een volkomen normaal en onschuldig verschijnsel. Oudere Golden Retrievers hebben vrijwel altijd een lichter gekleurde neus.

* Tanden
Wanneer u een hond wenst met mooie tanden dient u iedere dag even te controleren of dat er geen voedselresten achter de tanden zijn blijven hangen. Indien dit het geval is kan u ze verwijderen met een zachte tandenborstel. Wanneer u de hond zijn tanden wilt poetsen mag u geen gewone tandpasta gebruiken, maar wel 'baby - tandpasta'. Wanneer je hond last heeft van tandsteen kan je best eens naar de dierenarts gaan. Indien nodig zal deze dat dan onder verdoving verwijderen. Om tandsteen te voorkomen kunt u uw hond een taai voorwerp geven zoals een stuk hout.

* Oren
Het heeft geen nut om de oren van een hond met een wattenstokje uit te kuisen. Dit komt doordat de gehoorgang van uw hond niet recht is maar er een knik in zit. Hierdoor duwt u enkel het vuil en oorsmeer verder weg. Zo kan er in het dieper gelegen gedeelte een ontsteking kan ontstaan.
Wanneer uw hond aan zijn oor krabt en er een donkere, korrelende en stinkende afscheiding uitkomt heeft uw hond last van oormijt. De dierenarts heeft middeltjes woordoor dit euvel vrij eenvoudig te verhelpen is.

* Voeten
Wanneer u het haar van uw Golden Retriever knipt mag u niet vergeten het haar tussen de kussentjes ook weg te knippen. Als dit niet gebeurt kan het zijn dat de hond wat moeilijker kan lopen. Kijk ook eens of dat er geen modder tussen de kussentjes zit. Dit kan u gemakkelijk verwijderen met lauw water.

* Nagels
Het is noodzakelijk om de nagels van een Golden Retriever te knippen. Wanneer u de nagels niet tijdig kort knipt zal u hier later problemen mee ondervinden doordat het leven al te ver over de nagel is gegroeid om hem nog mooi kort te knippen.

* Teken
Er leven veel teken in diverse landen, daarom is een anti-tekenband of een spuitje tegen teken geen overbodige luxe. Het laatste beschermt de hond 4 tot 6 weken tegen verschillende ziektes die teken kunnen overbrengen.
Controleer uw hond regelmatig op teken, dit vooral wanneer uw hond door lang (hoog) gras heeft gewandeld of in een bos.
Wanneer uw hond een teek heeft kunt u die verwijderen met een 'tekentangetje'. Zet het tangetje over de teek, draai het tangetje en trek tegelijk de teek uit de vel van de hond. Wanneer u niet met het tangetje draait kan het zijn dat de kaken van de teek blijven hangen en dit kan later gaan ontsteken.
Teken kunnen ziektes zoals de gevreesde ziekte van Lyme overbrengen, die ook voor mensen gevaarlijk is.

* Vlooien
Vlooien kunnen het leven van uw hond behoorlijk zuur maken. Sommige Golden Retrievers hebben er amper last van, terwijl honden met een vlooienallergie zich kaal krabben en -bijten na een enkele vlooienbeet.
Wanneer u het vlooienprobleem effectief wilt oplossen, kan u ze op verschillende manieren bestrijden. Met een goed anti vlooienspray of -poeder kunt u zowel de hond als al uw andere huisdieren behandelen. Het hok van uw hond dient u te behandelen met een omgevingsspray. Wanneer uw hond in huis rondloopt en u wilt van de vlooien af zijn dient u de hondenmand, spleten en kieren in huis en eventueel de auto, als hier uw hond ook inkomt, te behandelen met een omgevingsspray. Het is verstandig om vooral de plaatsen waar uw hond komt wat meer te stofzuigen, zo haalt u de voedselbronnen van de vlooien weg, dweilen heeft echter geen zin omdat vlooien zoeken naar een vochtige en warme plaats en ze zijn bovendien ongevoelig voor schoonmaakmiddelen.
Tegenwoordig zijn er middelen op de markt die u door het voer van uw hond kan doen. Ze zorgen dat iedere vlooi die bloed van uw hond opzuigt steriel wordt en dus niet meer voor nageslacht kan zorgen. Wanneer u zo een middel consequent toedient werkt het prima maar vanwege de grote kans op herbezetting zult u moeten zoeken tot de conventionele vlooienbestrijdingsmiddelen. Let wel op, pups zijn kwetsbaar en gevoelig voor agressieve anti-vlooien middelen.
Voor uw pup kan u dus best aan de dierenarts vragen naar een geschikt middel.

* inentingen
Er zijn een aantal levensbedreigende ziekten waartegen uw hond inge?nt kan worden. De bekendste van deze ziekten zijn pavro, hondenziekte, de ziekte van Weil, hepatiti en leptospirose. De inentingen kunnen niet allemaal tegelijk gegeven worden dus worden ze verspreid over ??n tot anderhalve maand. De laatste puppyinenting vindt plaats in de 12de week. Tot die tijd is de pup nog niet beschermd tegen deze ziekten. Om besmetting te voorkomen dient u bij het uitlaten van uw hond plaatsen waar veel andere honden komen te vermijden, tot dat de dierenarts zegt dat het verantwoord is.
Wanneer u met uw hond vaak naar hondententoonstellingen of pensions gaat zijn neusdruppels tegen kennelhoest geen overbodige luxe. Kennelhoest is zeer besmettelijk en wordt overgebracht op plaatsen waar veel honden zijn en waar druk geblaft wordt.
Naast de gebruikelijke inentingen stellen veel pensions deze inenting verplicht.
Wanneer u met uw hond op vakantie gaat naar het buitenland is een inenting tegen hondsdolheid wettelijk verplicht. Deze moet minimaal een maand van te voren toegediend worden en moet jaarlijks hernieuwd worden. Sommige vaccins mogen niet ouder dan 6 maanden zijn. Bij de inenting zal uw dierenarts u een officieel formulier geven dat als bewijs van inenting dient en op verzoek van de douane getoond moet worden.