Huisvesting



Voor gerbils moet je een oppervlakte rekenen van 800cm? per dier bij 2 ? 4 gerbils, en 500cm? per dier bij meer dan 4 gerbils. Om deze oppervlakte te vergroten kan je voor een verdieping zorgen of meerdere kooien aan elkaar koppelen. Een goed verblijf heeft daarnaast een hoogte van minstens 30cm. 1 regel geldt altijd bij een dierenverblijf: hoe groter hoe beter.

Gerbils hebben het aangenaam bij een temperatuur van 20 tot 24?C. Het spreekt dan ook voor zich de kooi niet in de zon te zetten. Ze mogen dan wel woestijndieren zijn, op de hete momenten blijven de gerbils doorgaans onder de grond. Indien er veel droog nestmateriaal is mag deze temperatuur in extreme gevallen dalen tot minimum 15?C. Als het nog kouder wordt, zal de gerbil onderkoeld geraken. Daarnaast moet de kooi uit de tocht staan en zo ver mogelijk verwijdert van elektrische apparatuur. Dit laatste omdat zij bepaalde hoge tonen kunnen horen die voor ons niet hoorbaar zijn. Zorg ervoor dat andere huisdieren (bijvoorbeeld een kat) en eventuele kinderen de kooi niet kunnen openen.

Er zijn vele geschikte gerbilkooi op de markt, elk met zijn voor- en nadelen, deze worden hieronder besproken.

De traliekooi heeft een goede ventilatie en is bovendien gemakkelijk schoon te maken. Het is echter opletten voor tocht. Eveneens lastig is dat sommige traliekooien slechts kleine openingen hebben en dat de onderste bak niet hoog genoeg is, waardoor er gemakkelijk bodemmateriaal uit te kooi kan gegooid worden. Dit maakt de traliekooi minder geschikt voor gerbils.

Een glazen of plastieken bak beschermt je gerbils volledig tegen de tocht, wat echter eveneens in een slechte ventilatie resulteert. Voordeel is wel dat de bodembedekking steeds in de kooi blijft en dat hun gangen zichtbaar zijn. Daarnaast is het zeer eenvoudig uit te kuisen. De plastieken bak is de mindere van de 2, aangezien ze snel lelijk worden, er veel krassen op komen en de urine de plashoek uitvreet.

Tot slot heb je nog een zogenaamd (gerbil-)paradijs. Dit is een kooi bestaande uit een hoop kleurrijke buisjes. Hierdoor hebben de gerbils een goede speelgelegenheid en kan je ze goed zien zitten. Vooral voor kinderen is dit erg leuk. Echter is dit zeer lastig om uit te kuisen, en zijn de vaak scherpe en smalle bochten niet zo voor gerbils geschikt. Daarnaast is de ventilatie ondermaats en zullen de gerbils hun tanden in het plastiek zetten. Zo zal het paradijs snel in een vervallen kooi veranderen.

Duidelijk is dus dat een goed verblijf goed dicht moet kunnen, veilig moet zijn (geen scherpe randen etc.) en gemakkelijk schoon te maken moet zijn. Daarnaast moeten de openingen voldoende groot zijn zodat je toegang hebt tot elke plek in de kooi, moet er voldoende ventilatie in de kooi zijn en moet de kooi voorzien zijn van schuilplekjes.

Op de bodem dient een laag van ongeveer 15cm bodembedekking gemengd met hooi te liggen. Zeer geschikt als bodembedekking zijn houtkrullen. Dit absorbeert goed en is prettig om in te graven. Gemengd met het hooi vormt dit een ideale bodem om een burcht in uit te bouwen. Gebruik zeker en vast geen gewoon zaagsel. Dit is veel te stoffig en dus ongezond voor de luchtwegen.

Naast houtkrullen is ook zand een goede bodembedekking. Gerbils hebben graag zand en daarnaast moet je geen zandbad meer aanleggen. Minder is dat het zeer slecht vocht bij houdt en snel afkoelt. Het is wel aan te raden om hooi of twijgen onder het zand te mengen, om instorting te voorkomen. Verder kan je dan best voldoende nestmateriaal geven, zodat ze alsnog een warm nestje kunnen bouwen.

Verder zijn er tegenwoordig geperste korrels op de markt. Dit is zeer geschikt voor gerbils met een allergie voor houtkrullen. Bovendien zijn ze gemaakt van plantaardige materialen en dus niet schadelijk voor de gezondheid. Nog voordeliger is het feit dat er amper stof af komt. Nadeel is wel dat ze soms scherpe randjes hebben en dat ze uiteen vallen als ze vocht opnemen. Daarnaast is het niet mogelijk om er deftig in te graven.

In de kooi moet je zorgen dat de gerbil zich kan amuseren. Alleen bodembedekking en eten is dus niet voldoende. Je moet er onder andere een schuilhuisje in plaatsen. Dit kan je kopen in de dierenwinkel of je kunt ook gewoonweg een omgekeerde stenen bloempot gebruiken. Plastieken huisjes zijn minder geschikt, vanwege de grote knaagdrang van de gerbils. Daarnaast kan je kartonnen doosjes, wc-rolletjes en rollen van keukenpapier in de kooi leggen. Door deze laatste kunnen ze dan door lopen en niet te vergeten eveneens slopen. Daarnaast kan je stenen gebruiken om holletjes te maken, let echter wel op dat het bouwsel niet kan instorten. Ook een dikke tak kan voor veel knaag- en klimplezier zorgen. Uiteraard zijn er in de dierenwinkel ook nog verschillende speeltjes te koop.

Absoluut niet te vergeten is een kom met zand. Dit opdat de gerbils op tijd en stond hun vacht kunnen ontvetten. Deze kom is uiteraard niet nodig indien zand als bodembedekking wordt gebruikt.