Voeding

Net zoals voor alle andere knaagdieren is er ook voor gerbils speciaal voeder op de markt. Dit is echter nog niet sterk verspreidt onder de dierenwinkels, waardoor de kans bestaat dat jouw dierenwinkel het niet verkoopt. Dit is geen ramp, want je kan het ook zelf maken. Een mengsel van kanariezaad, gerst, ma?s, tarwe, haver en enkele zonnebloempitten is een goede voeding. Je kunt ze eveneens gewoon hamstervoer geven.



Gerbils zijn gewend weinig te eten en drinken, je moet ze dan ook geen t? voedselrijk eten geven. Vermijdt daarom overmatig gebruik van pindanoten en zonnebloempitten. Ook meelwormen zijn graag gezien door je gerbils, hiervoor geldt echter hetzelfde: geef ze er niet te veel van. Snoep is absoluut niet geschikt voor gerbils vanwege het hoge vet, zout en suiker gehalte. Rozijnen en oud brood zijn wel geschikte lekkernijen voor je gerbil.

Je kunt het eten in een voederbakje geven, maar dit is niet noodzakelijk. Ze zullen het bakje doorgaans leeg krabbelen en het voedsel begraven. Indien je absoluut gebruik wilt maken van een voederbakje, is het aan te raden het op een hoge maar goed bereikbare plaats te zetten. Het is belangrijk dat het voedsel niet te lang geleden gefabriceerd is, aangezien de meeste vitaminen slechts een 3-tal maanden in het voer blijven. Let bij het kopen dus steeds de fabricagedatum en hoe lang je ongeveer met de zak zal doen. Koop nooit te grote zakken, een gerbil eet 10 tot 15 gram per dag, je bent dus al snel enkele maanden verder.

Vanwege het hogere vitamine en mineralengehalte is het goed van af en toe wat groenvoer te geven. Hier geldt echter, net zoals bij lekkernijen, dat je best niet te veel geeft. Ze hebben immers geen hele hoge nood aan vitaminen en mineralen. Te veel vocht in het voedsel is immers ook niet goed, aangezien ze zeer gevoelig zijn voor diarree. Hier volgt een korte opsomming van enkele geschikte groenten en fruit: Witlof, bloemkool, komkommer, wortels, paprika, aardappelen (zowel rauw als gekookt, wel rijp en niet uitgeschoten), druiven, bananen, peren, appels, mandarijntjes, gras, klavers en paardebloemen. Uiteraard mogen ze nog veel meer, maar dan krijg je een eindeloze lijst. Geef nooit groenvoer waarvan je vermoedt dat het eventueel giftig zou kunnen zijn, gerbils zijn maar kleine diertjes en hebben dus niet zo veel nodig om er het loodje bij neer te leggen. Zorg daarom ook dat alles goed gewassen is, zodat alle eventuele bespuitingen er af zijn.

Takjes en twijgjes zijn een goede aanvulling van het basismenu. Ze zijn vitaminerijk en bovendien een goede gelegenheid om te tandjes te laten afslijten. Geef echter niet eender welke boom. Elke (inheemse) fruitboom is uitermate geschikt, daarnaast zijn ook wilgen, berken en beuken goed.

Ook hooi is een belangrijk onderdeel van de voeding. Het verzorgt een goed verloop spijsvertering en daarnaast is het ook een bezigheid voor de gerbils. Ze gebruiken het immers ook als nestmateriaal, hiervoor splitsen ze het hooi op in dunne, zachte sliertjes.

Uiteraard zijn er ook zaken die je beter niet geeft of gewoonweg absoluut niet mag geven. Hier volgt dus een lijstje van wat niet goed is voor je gerbil: Spinazie, sla, onbekende kruiden, rauwe bonen, groene aardappelen, ontkiemde aardappelen, rabarber, zuring. Ook takken van bomen die enkele regels hierboven niet vermeld zijn, kunnen giftig zijn.

Gerbils eten ook graag af en toe wat dierlijk voedsel, hierin zitten veel eiwitten. Geschikt zijn meelwormen, kattenbrokjes, hondenbrokjes, een gekookt ei, ? Vooral voor zwangere en onlangs bevallen gerbils is dit een goede aanvulling.

Misschien heb je je gerbil al wel eens zijn eigen uitwerpselen zien opeten. Dit is niet zo vreemd, er zijn overigens meer knaagdieren die dit doen. Bij gerbils komt dit vanwege de B12 vitamine die in het darmkanaal wordt aangemaakt. Jonge dieren eten de ontlasting van hun ouders op, zij doen dit om de B12 aanmakende bacteri?n binnen te krijgen, zodat ook in hun eigen darmen de B12 vitamines zullen aangemaakt worden.

Veel drinken gerbils niet, maar het is toch belangrijk een drinkgelegenheid te voorzien. Dit doe je best door middel van een drinkfles, het water hierin blijft langer goed en bovendien kunnen ze het niet bevuilen. Drinkkommetjes zullen omgegooid worden en bevuild worden. Gebruik dus enkel een kommetje als je echt niet anders kan. Voorzie dan een zwaar kommetje dat liefst op een hogere plaats staat.