Aanschaf

Het eerste waar je bij de aanschaf aan moet denken is: Heb ik wel de mogelijkheid tot het houden van gerbils? Er komt veel bij kijken, het is dan ook belangrijk dat je geen impulsieve aankoop doet. Je moet eraan denken dat er veel tijd in de verzorging kruipt, en die zal je ook moeten vrijmaken wanneer je eens een slechte dag hebt of wat minder tijd. Daarnaast kan je best op voorhand even navragen over wie je diertjes wil verzorgen als jij met vakantie bent.



Lijkt dit je dit geen probleem, dan moet je allereerst op zoek gaan naar goede informatie. Nu, ook dat zit al goed, aangezien je deze informatie aan het lezen bent. Een gerbil is geschikt voor iedereen ouder dan ongeveer 10 jaar. Wanneer de gerbils bedoelt zijn voor kinderen, zorg dan dat je op voorhand goede afspraken maakt in verband met het verzorgen van de gerbils en het uitkuisen van de kooi. Houdt er rekening mee dat gerbils niet graag stil zitten, het zijn dus geen knuffeldiertjes en ze zullen zich ook niet gemakkelijk lang laten aaien. Het is belangrijk om steeds meerdere gerbils te houden, aangezien gerbils groepsdieren zijn. Mensen zullen nooit de plaats van soortgenoten kunnen innemen. Als je geen jongen wilt kweken, heb je 2 mogelijkheden. Enerzijds kan je allemaal vrouwtjes kopen, liefst uit het zelfde nest, anderzijds kan je allemaal mannetjes kopen. Bij mannetjes maakt het niet uit uit welk nest ze komen. Gerbils vind je tegenwoordig meer en meer. Je kan ze kopen in dierenwinkels en bij fokkers, maar ook liefhebbers bieden regelmatig dieren aan in krantjes zoals de koopjeskrant en het dierenmagazine. Houdt er echter rekening mee dat deze site over de Mongoolse gerbil gaat. Er bestaan meerdere gerbilsoorten, informeer dus steeds over welke gerbilsoort het gaat.

Voor je je diertjes gaat kopen, moet je er voor zorgen dat de kooi in orde is. Meer informatie over het inrichten van de kooi vind je op de pagina huisvesting.

Zorg ervoor dat je een gezonde gerbil koopt. Gezonde gerbils zijn levendig en hebben glanzende, droge, propere ogen. De neus dient proper en droog te zijn en de oren moeten binnenin proper zijn. De tanden hebben een gele kleur. De vacht dient glad tegen de gebril aan te liggen en mag niet vettig zijn. Het diertje mag niet mager, maar ook weer niet te dik zijn. Tot slot kan je nog even controleren of de geslachtsopening en de anus proper zijn en dat ze droge harde keutels leggen.

Gerbils moeten minsten een 6-tal weken oud zijn. In principe kunnen ze op een leeftijd van 3 weken van de moeder weg, aangezien ze dan niet meer bij de moeder gaan drinken. De daarop volgende weken zijn echter zeer belangrijk voor de opvoeding en het leren omgaan met het groepsleven.

Je kan best geen te oude dieren kopen. Gerbils leven sowieso niet erg lang (ruim 4 jaar), en bovendien zijn ze moeilijker handtam te maken. Oudere gerbils zijn herkenbaar aan de gele buik en de ruwere vacht.

Vergeet ook niet van zelf nog even het geslacht te checken voor een dier te kopen, ook de verkoper kan het wel eens fout hebben. Daarnaast proberen sommige verkopers zo onwetende kopers meerdere dieren te kunnen verkopen. Het geslachtsonderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke gerbils is vrij eenvoudig. Bij mannetjes zit de geslachtsopening namelijk een eind van de anus verwijdert, terwijl deze afstand bij vrouwtjes miniem is. Dit is vanaf een leeftijd van 3 weken doorgaans duidelijk zichtbaar. Daarnaast zijn bij de meeste volgroeide mannetjes ook de testikels duidelijk zichtbaar.

Nadat je een gerbil gekocht hebt moet je uiteraard nog thuis geraken. Dit wordt vaak in een kartonnen doosje gedaan, hoewel dat er niet voor geschikt is. Gerbils graven en knagen zich daar vrij gemakkelijk uit. Je kunt beter een volledig dichte kooi van plastiek of glas kopen.