Geitenmelk

Geitenmelk dient voor de voeding van de lammen, maar is ook geschikt voor menselijke consumptie want over de hele wereld wordt er meer geitenmelk dan koeienmelk gedronken.

Geitenmelk is wat de samenstelling ervan betreft te vergelijken met koeienmelk, maar er zijn wel afwijkingen Zo verschilt onder andere de samenstelling van het melkvet, het melkvet bevat kleine vetzuurmoleculen. Hierdoor is geitenmelk voor de mensen gemakkelijker te verteren dan koeienmelk. Een ander gevolg hiervan is dar geitenmelk veel minder roomt dan koeienmelk.

Het eiwitgehalte verschilt niet zo erg veel met dat van koeienmelk, maar veel geitenmelk drinkers hebben liever geitenmelk omdat het beter is tegen allergie?n en tegen eczeem. Het blijkt immers zo te zijn dat veel mensen met koeienmelk allergie WEL tegen geitenmelk kunnen. Voor hen is geitenmelk een vervanger voor soja melk.



Maar vooraleer je aan deze melk komt is er al heel wat gebeurd. Alles begint 2 maanden voor de bevalling, de geit moet dan voor de laatste keer voor de bevalling gemolken worden zodat de geit kan beginnen met de voorbereiding op de nodige melkproductie. Deze melk drink je echter best niet, omdat dit meestal het laatste restje is en de geit al lang niet meer gemolken is.



Eens de geit bevallen is moet u nog een paar dagen geduld hebben. De eerste melk is biestemelk, en dus essentieel voor de lammetjes zelf. Vanaf 1 ? 2 weken na de bevalling bevat de uier gewone geitenmelk die dus gedronken wordt door de mens. Deze is rechtstreeks drinkbaar, toch is het best om, indien je melk vers van de geit drinkt, deze nog even door een proper doek te gieten. Zo blijven de vuiltjes achter in het doek en heb je propere melk. Indien de melk niet door de houder zelf wordt opgedronken, zijn er 2 mogelijkheden:

1)       De geit wordt niet gemolken, alles is voor de lammetjes.

2)       De geitenmelk wordt opgehaald door een zuivelfabriek. Deze zuivert de melk en maakt er geitenkaas van of verpakt ze in flessen en brikken.



Een geit wordt meestal 2 maal per dag gemolken, als je veel geiten hebt neemt dit dus veel tijd in beslag. Als je alles nagaat wat de kleine geiten drinken en wat er gemolken word over 1 geit dan is het resultaat dat (als het een goede geit is ) de geit dan een gemiddelde van 1000 liter melk geeft. Dat is tussen de 3 en de 5 liter melk per dag en verminderd na een aantal maanden stilaan. Uiteraard is het dan ook belangrijk dat de geit zelf over voldoende water beschikt. Een geit die in volle productie is drinkt vaak meer dan 10l per dag

Men mag blijven melken tot 2 maanden voordat de volgende lammetjes geboren worden. Dan moet de geit beginnen met de voorbereiding van de volgende melkproductie.






Biest en besmettingsdruk:

Het is erg belangrijk dat een geitenlam zo snel mogelijk na de geboorte voldoende biest binnenkrijgt. Hierbij gelden de drie V?s:

Vlug: direct na de geboorte, niet wachten tot het u uitkomt. Enkel de verse biestenmelk biedt de lammen de afweerstoffen die ze nodig hebben. Een paar uur na de geboorte kunnen de geitenlammeren de afweerstoffen niet meer zo effectief opnemen.

Veel: zeker bij de eerste biest - verstrekking: zo veel als een lam op kan.

Vaak: gedurende twee dagen 100-200 ml per kg lichaamsgewicht per etmaal, verdeeld over vier tot vijf voedingen per dag. (Indien een lam niet van de moeder wordt weggehaald doen ze dit meestal zelf. Als ze uit zichzelf niet veel dan is het aan te raden het jong te helpen.

Geitenbiest met daarin bedrijfsgebonden afweerstoffen lijkt het beste. Toch wordt op de meeste geitenbedrijven voor de vrouwelijke foklammeren terecht gekozen voor een alternatief als runderbiest of een biestvervanger. De reden hiervan is de moederloze opfok in het kader van de aanpak van paratbc, CL of CAE. Als u kiest voor runderbiest, moet deze afkomstig zijn van gezonde runderen van langdurig paratbc - onverdachte bedrijven met een zo hoog mogelijke onverdachtstatus. Ook biestvervangers kunnen een goed alternatief zijn. Onderzoek naar alternatieven is noodzakelijk.
Hoe meer lammeren in een ruimte bij elkaar worden gehouden, hoe hoger de besmettingsdruk is voor de nieuwe, maar ook voor de al aanwezige lammeren. In dergelijke omstandigheden zijn een optimale biestverstrekking en een goed stalklimaat extra belangrijk.



Het melken van een geit doet u op deze manier: